Kezdőlap » Házépítés » Hogyan tervezzük meg leendő házunkat?

Hogyan tervezzük meg leendő házunkat?

Szerencsés embernek tartják azt, aki önmaga, saját erejéből házat tud építeni. Viszont mint mindennek, ennek is megvannak a maga árnyoldalai, amelyeket jó megfontolni, még mielőtt belevágnánk.

Ha nincs annyi pénzünk, hogy még meg is terveztessük az otthonunk felépítését, akkor ránk vár ez a nemes feladat. A telek méretéhez és a pénztárcánkhoz képest tervezzük meg a jövőbeni házunk alapterületét és innentől egy rajz segítségével próbáljuk eldönteni, hogy mégis mi hova kerüljön. Ez nem tűnik bonyolultnak, azonban ha jobban belegondolunk láthatjuk, hogy a praktikus nem mindig egyezik azzal, amit mi kiterveltünk magunknak.

Mielőtt bármibe belekezdenénk állapítsuk meg a helyiségek számát: legyen-e kamra? Hány hálószobára van szükség? Kell-e dolgozószoba? Ha ezekre a kérdésekre megszületett az összes válasz belekezdhetünk a javába.

Döntsük el, hány bejárati ajtónk legyen. Az a legoptimálisabb, ha elől, a kapu felé is van egy és a ház mögé is jó, ha kerül.
Aztán mindenféleképpen tervezzünk előszobát, ahol a kabátokat, cipőket, esernyőket stb. tárolhatjuk majd. Ennek nem kell nagynak lennie, de egy esetleges vendégseregletnél se nyomorogjanak az emberek a cipőlevétel közben.
Az előszobából kilépve ajánlott megtervezni a nappalit, vagy ha már ilyen helyiségre nincs hely és szükség, akkor az ebédlőt. Semmiféleképpen ne lépjünk azonnal valamilyen speciális szobába.
Ha több hálószobát tervezünk, akkor azok soha ne nyíljanak egymásból, akkor se, ha a gyermekünk szobája az. Ő is kijárhat a mosdóba éjszaka vagy jöhet-menet napközben és így állandóan átgyalogolna a szülein. Ez a szülők magánéletének sehogy sem tesz jót. Valamint abba is bele kell gondolni, hogy ez a gyerkőc egyszer felnő és ebben az esetben ő is vágyhat magányra, amely nem valósulhat meg,ha a szülei szobáján keresztül kell mászkálnia. Az a legideálisabb, ha a hálószobák a nappaliból, vagy az ebédlőből, esetleg egy közlekedő folyosóról nyílnak.

A konyha is mindenféleképpen csak az ebédlőhöz/nappalihoz kötődjön és feltétlenül tervezzünk rá ajtót, hogy a konyhai illatok ne terjengjenek majd az egész házban. A fürdőszoba is a nappaliból vagy a közlekedő folyosóról ajánlott, hogy nyíljon, így mindenki kényelmesen intézheti az ügyeit.
Vannak szobák, amelyek konkrétan jó, ha másik szobához kötődnek, ilyen a kamra és a dolgozószoba. A kamra a konyhából legyen elérhető, a dolgozószoba pedig a hálószobából vagy egy közlekedő folyosóról, nappaliból.

Az előzőekben felsorolt tanácsok igazából csak irányelvek és nem kötelező a betartásuk. Azonban ha kiegyensúlyozott és arányos házat szeretnénk, ahol mindenki úgy és akkor közlekedhet ahol akar, akkor jó, ha ezeket nagyrészt betartjuk. Azonban legyen akárhogyan is a tervezés, az biztos, hogy nem kis feladat ez a munka és megfelelő előkészületek nélkül káosz várhat ránk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük