Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan tervezzük az elektromos hálózat felújítását?

Hogyan tervezzük az elektromos hálózat felújítását?

Idősebb épületeknél gyakran szükséges az elektromos hálózat kisebb-nagyobb mértékű felújítása. Az utóbbi 10-15 évben ugyanis elképesztően megnőtt a háztartásban használt elektromos berendezések, gépek száma. Elég, ha csak körülnézünk a számítógép asztal alatt: monitor, gépház, hangszórók, digitális óra, tv monitor, modem, stb. Ha nem újépítésű a ház, akkor valószínűleg szobánként egyetlen konnektor van elhelyezve (ezt régen tv-hez illetve rádióhoz szánták, más elektromos eszköz gyakorlatilag nem volt), és minden az ebből szerteszét futó hosszabbítókba van bedugva. Egy átlagos hálószobában a számítógépen kívül: kislámpa, különféle töltők, zenelejátszók, sokszor szobai kávéfőző, vízmelegítő, stb. Ez csúnya, és erősen terheli a hálózatot. A konyhában sem sokkal jobb a helyzet, szinte minden munkára van már robot verzió is, amihez rengeteg konnektor kell.
Mielőtt árajánlatot kérünk, részletesen írjük össze, rajzoljuk le, hogy pontosan hol lesz szükségünk villanykapcsolókra, lámpákra és konnektorokra. Utóbbit ne saccoljuk alul, inkább legyen minden helyen eggyel több, mint kevesebb, ha már átépítésre adtuk a fejünket.
Az elektromos hálózat kiinduló pontja a kapcsolószekrény, innen futnak a vezeték körök, minden körön általában 3-4 eszközzel, így például a konyhába gyakran egynél több is fut. Mindenképpen számolni kell a vezetékek árával tehát. A kapcsolókat és konnektorokat akár előre is megvásárolhatjuk, ha sikerül valahol leárazott, szép darabokat találni, ezt később a mester beépítheti, vagy kis ügyességgel magunk is felszerelhetjük.
Ezek ismeretében kérhetünk árajánlatot, ahol vegyük figyelembe, hogy a fal bontásának is lesznek költségei, bár ezt, ha a szakember előre megjelölte a helyet, akár mi is elvégezhetjük, akárcsak a terület újra burkolását. A legszerencsésebb, ha az elektromos felújítás eleve egy komplex lakásfelújítás része, mivel a legjobb esetben is rengeteg kosszal, porral, törmelékkel jár.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük