Kezdőlap » Kert » Hogyan termesszünk zöldségeket télen?

Hogyan termesszünk zöldségeket télen?

Vannak olyan rövid tenyészidejű és nem túl napfényigényes zöldségek, amelyek egészen jó eredménnyel lehet télen is termeszteni. Ehhez feltétlenül szükséges legalább 10-12 fokos nappali hőmérséklet biztosítása a számukra, éjszaka pedig a fagymentes hely biztosítása. Ehhez elegendő lehet egy jól megépített, masszív fóliasátor, amiben ráadásul hőtartó rendszert is elhelyezhetünk. A fóliaházat vagy sátrat mindenképpen déli, napos fekvésben állítsuk fel, hogy nappal minél több fény érhesse a felületét. Ez segíti a belső tér felfűtését.
Gondoskodni kell róla, hogy a fólia minden oldalon megbízhatóan és tartósan le legyen ásva a talajba, illetve nehezékekkel rögzítve, ellenkező esetben nagyon könnyen szétkaphatja az egészet a szél. A klasszikus, íves sátor megoldás abból a szempontból jobb, hogy nagyobb valószínűséggel lecsúszik a tetejéről a hó, így nem terheli a szerkezetet, illetve a fólia anyagát akkora súly. Helyezzünk el a sátorban néhány kívülről feketére festett és vízzel teletöltött hordót. A víz nappal a napsütés hatására felmelegszik, a hőt pedig éjszaka, fokozatosan adja le, így némi fűtést biztosít a sátornak. A másik lehetséges megoldás, hogy a sátorban kb. 20-30 cm magas ágyásokat emelünk, amelyben nagy mennyiségű komposztot helyezünk el. A komposzt egyrészt táplálja a terményeket, másrészt bomlása során hőt termel és ezzel biztosítja a szükséges meleget.
Télen elsősorban levélzöldségek termesztésével érdemes próbálkozni. A saláták magjai rendkívüli változatosságban hozzáférhetők, színben, formában, állagban és ízben is. Érdemes emellett zöldhagymát, petrezselymet és répát is nevelni. A gyökérzöldségek elvileg akár teljesen szabad földben is áttelelhetnének, ha nem éri őket közvetlen fagy. A fóliasátorban így bármikor friss répákat húzhatunk ki a földből. Ha nyáron vetünk káposztaféléket, például kelbimbót és fejes káposztákat, akkor azokból is bármikor szedhetünk a tél folyamán, még ha teljesen szabad földben, a kertben is telelnek át.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük