Kezdőlap » Kert » Hogyan termesszünk spárgát?

Hogyan termesszünk spárgát?

A spárga, azaz az aszparágusz egy évelő növény, aminek a tavasszal kihajtó zsenge szárát szokás fogyasztani.
A növény évelő, tehát hacsak nem sikerül töveket szereznünk, és így magról vetjük, csak néhány év várakozás után nő meg akkorára, hogy már biztonsággal lehessen szedni a “fölösleges” szárait, az úgynevezett sípokat.
Vessük a magokat március-április környékén a végleges helyükre, szabadágyba. Miután a kis növénykék kibújtak, a felesleget ültessük át úgy, hogy a tövek kb. 20-30 cm-re legyenek egymástól. Házikerti körülmények között célszerűbb inkább csak egy sorba vetni, mert egyébként elég nagy helyet foglal, az előírt sortávolság egy méter. Keressünk neki olyan helyet, ahol nagy lombjával nem fog elnyomni más növényeket. Nyugodtan tehetjük akár díszkertbe is szegélynövénynek, de ne feledkezzünk meg róla, hogy idővel fel kell kupacolni a földet a növények tövénél, tehát más dísznövény ne legyen a közelében.
Két-három évig hagyjuk zavartalanul növekedni a töveket. A következő évben tavasszal bakhátazzuk fel a földet a spárga körül. Mikor a bakhát tetején a friss hajtások kibújnak, szedhetőek. Nyúljunk le egész mélyen a bakhátban, és minél hosszabb sípot törjünk le.
A spárga fehér változata enyhén lilulni kezd, ha napfény éri, ezeknél a földdel való takarásra jobban ügyelni kell. A zöld spárga hajtásánál kevésbé, ott a földből kilógó 10-15 cm-es hajtás zöld, és látszanak rajta a levélkezdemények is.
Amelyik szárat nem vágjuk le, az hamarosan túlnő a fogyasztható méreten és nagyméretű, leveles bokorrá fejlődik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan csíráztassunk májusban?

Májushoz érve a kerti munkákban már inkább a palánták elültetése van soron, de még azok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük