Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan terjedt el a karácsonyfa?

Hogyan terjedt el a karácsonyfa?

A karácsonyfa története egyesek szerint egy középkori szokásból indult mely szerint kivágtak egy fiatal fát. Ezzel szimbolizálták egy ifjú élet kioltását jelképeként annak, hogy Jézus is fiatalon halt meg a kereszten. Egy legenda szerint pedig Luther Márton volt az, aki elsőnek állított karácsonyfát gyermeke örömére.
Mások szerint Németországból indult egy hagyomány mi szerint egy nagy virágcserépbe állítottak, – vagy fatönkhöz erősítettek egy deszkaszálat, amire kettő vagy három vékony, felfelé rövidülő deszkadarabot szegeztek keresztbe majd gyertyákat gyújtottak a végén. Ezt karácsonyi piramisnak hívták. A 18. század közepén a vázákat már gallyakkal kezdték díszíteni.
Az első írásos emlék, amely fenyőfa árusításról tanúskodik 1521-ből Sélestat (Elzász) várósából való. Ez megtalálható a Humanistenbibliothek in Schlettstadt könyvtárában található. A 15. században Strasburgban írt elsőnek feljegyzést karácsonyfáról Sebastian Brant német író. A Ezekben az időkben almával és ostyával díszítették fel a fát. A 16. század környékén pedig már édességeket, mézespogácsa-alakokat, fából és textilből készített díszeket is aggattak rá Lisolette Pfalzi grófnő egy 1708-ban írt leveléből kiderül, hogy már az 1660-as években használták a gyertyákat a fenyőfák díszítésére. Bécsben 1814-ben az Amstein bankárcsalád állított elsőként karácsonyfát mely akkora szenzáció volt, hogy jelentést tett róla a titkosrendőrség és így marathatott fent erről írásos emlék az utókor számára. A karácsonyfa-állítás a 20. század elején terjedt el igazán.
Hazánkba a 19. század második felébe érkezett be ez a szokás a német ajkú városlakók által. Az első úgymond „magyar” karácsonyfát 1824-ben Aszódon Brunszvik Teréz állította. Majd 1854-ben Jókai Mór A koldusgyermek című művében már ír is a karácsonyfáról.
Mára talán már el sem tudnánk képzelni karácsonyfa nélkül az év legszebb ünnepét. A fenyőfa illata, a díszítéssel töltött idő minden pillanattal jobban ráhangol minket a karácsonyra. Végül pedig a pompás díszekbe öltöztetett fenyőfa lesz a karácsony legszebb éke!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan fessünk hagyományosan tojást?

A mai világban számos lehetőségünk, és technikai kellékünk van arra, hogy tojásokat fessünk, néha percek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük