Kezdőlap » Kert » Hogyan téliesítsük a kerti tavat?

Hogyan téliesítsük a kerti tavat?

Méret kérdése is. Ha egészen kicsi és nincsenek benne állatok vagy növények, akkor a legjobb, ha télire kimerjük belőle a vizet. Így a fagypont alatti hőmérsékleten kockára fagyott víz éles széle biztos nem fogja kilyukasztani a tófóliát.
Ilyenkor érdemes egyébként eltávolítani a tóba hullott szennyeződést is, mint például az ősszel amúgy is nagy mennyiségben előforduló faleveleket. Ha olyan tavat tartunk, amiben nem ládában, hanem a meder alján képződött iszapban élnek a növények, akkor erre nincs szükség, a levelek el fognak bomlani és tápanyagul szolgálnak a növényeknek a következő évben.
Ha nagyobb a tó, az a kérdés, hogy mennyivel nagyobb. Ha a vízszint eléri legalább a 80 cm-es magasságot, akkor van rá esély, hogy így már marad az alján fagymentes zóna. Ebben áttelelhetnek az érzékenyebb növények rizómái, például a tavirózsa és a lótusz is, de ezeket inkább akkor érdemes kinn teleltetni, ha a tó mélysége eléri a 120-150 cm-t.
Ugyanez áll az állatokra is azzal a különbséggel, hogy gondolni kell az alsó vízréteg levegőztetésére is, halak esetében feltétlenül. A kinn telelő idős teknősöket nem fogja zavarni a befagyott vízréteg. A jégmentesítést kisebb fagyoknál megoldhatjuk a víz tetején úsztatott nehezebb tárgyakkal, például egy uszadékfával, de lehet kapni kifejezetten erre a célra szolgáló, vízen lebegő jégmentesítőt is.

A tipikus mocsári növényeket általában nem szükséges teleltetni. Ilyeneket egyébként a környékbeli csatornák, folyók partján is lehet szedni, aztán hazatelepíteni, például nádat, sást, vízililiomot. Tavasszal, olvadás után viszont vegyük ki a vízből a ládáikat, és ha túlságosan sok gyökérzetet fejlesztettek előző évben (ami általában meg is történik, gyakran még a ládáikat is szétfeszítik), akkor húzzuk ki őket, nagyméretű ollóval vagy késsel szabdaljuk a megfelelő darabokra, majd ültessük vissza őket friss földbe. A gyökérzet alsó felét eleve le lehet vágni egy késsel és eldobni, így a gyökérzet megújul.
A fagyérzékeny növényeket ládástul emeljük ki a vízből, és azon nedvesen telepítsük a pincébe sötét, fagymentes helyre. A növény testét ne nyirbáljuk meg, elég lesz tavasszal levágni a tönkrement részeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kerítéstípusokat építhetünk?

A ház, lakás az ember intim szférájába tartozik, valószínűleg akkor sem örül a szomszéd belátásának …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük