Kezdőlap » Kert » Hogyan teleltessük a muskátlit?

Hogyan teleltessük a muskátlit?

Virágaink gyönyörűen virítottak egész nyáron ár, de az ősz beköszöntével fagymentes helyre kell menekítenünk kedvenceinket, mert déli származásúak lévén a nálunk szokásos téli hideget nem viselik el. Figyelnünk kell a teleltetési hőmérsékletre, a fényviszonyokra és az öntözés mennyiségére. Nagyon gyakori hiba a túlöntözés. Csak akkor locsoljuk meg a teleltetett növényeket, amikor a földjük tapintásra száraz. A hőmérséklet ne menjen 10-12 fok fölé, de ügyeljünk rá, hogy fagymentes helyen legyenek a növények. A beteg egyedeket szelektáljuk ki, nehogy megfertőzzék az egész állományt.
A muskátli teleltetésére több módszer is létezik. Az egyik javaslat, hogy a muskátlikat kiszedve földjükből minél sűrűbben ültessük egymás mellé egy virágládába, vagy cserépbe, az elszáradt, beteg leveleket pedig távolítsuk el. Kevés fényt igényelnek, 6-8 fokos hőmérséklet az ideális számukra és elég 3-4 hetente megöntözni őket.

Egy másik lehetőség, hogy a növényeket kiszedjük a virágföldből, gyökerüket megtisztítjuk, újságpapírba csomagoljuk, majd tövüknél fogva fellógatjuk őket. Ha ezt a módszert választjuk, figyeljünk arra, hogy páradúsabb helységben történjen a teleltetés, ellenkező esetben kiszáradhatnak a növények. Az így teleltetett növényeket a kiültetés előtt érdemes 1-2 óráig langyos vízben áztatni, hogy jól megszívják magukat vízzel. A tavaszi kiültetés előtt – február végén, március elején- vágjuk vissza a töveket, ültessük virágföldbe, tegyük naposabb, melegebb helyre és fokozatosan sűríthetjük az öntözést.

Ha van olyan növényünk, amelyik a teleltetés alatt megnyúlt, felkopaszodott, vágjuk vissza, az így kapott 10-15 cm hosszú hajtások alsó leveleit szedjük le, majd 1-2 nap fonnyasztás után föld és homok keverékébe ültessük el. A tetejére tegyünk nejlont, hogy ne száradjon ki a fiatal növény. Félárnyékos helyen 5-6 hét alatt begyökeresednek a dugványok. Ekkor ültessük át cserépbe, vagy virágládába és adjunk neki tápoldatot.
A futó muskátli teleltetése nehezebb feladat, de azért érdemes megpróbálkozni vele. Magasabb hőmérsékletet (10-12 fokot) és napfényes helyet kíván. 2-3 hetente öntözzük meg, majd szintén a tavaszi kiültetés előtt kezdjük fokozatosan növelni az öntözések számát. Érdemes a teleltetés előtt 10-20 cm-esre visszavágni a növényeket, így könnyebben átvészelik a téli procedúrát.
Az otthon átteleltetett növények néhány héttel később borulnak virágba, mint a boltban kapható tövek, de így nem kell minden évben megvásárolni a növényeket, ráadásul tudjuk, hogy milyen színűek az egyedeink, ráadásul egyre nagyobb és szebb növényeket nevelhetünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kerítéstípusokat építhetünk?

A ház, lakás az ember intim szférájába tartozik, valószínűleg akkor sem örül a szomszéd belátásának …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük