Kezdőlap » Ház karbantartás » Hogyan tartsuk tisztán havas járdánkat?

Hogyan tartsuk tisztán havas járdánkat?

Mivel a tél erőteljesen közeledik, s emiatt havazásra is számítunk, muszáj felkészülnünk a hó-eltakarításra is.
A hó eltakarításához használhatunk vesszőseprűt, cirokseprűt és hólapátot is. A vesszőseprű elég súlyos, a cirokseprű csak a kis mennyiségű porzó hó eltávolításához alkalmas.
Nagyobb mennyiségű hó esetén hólapátot használunk. Ezekből a műanyag kivitelű a legjobb, mert a fémlapát nehéz. A hó gyakran rátapad a lapátra, s ez még inkább nehézkessé teszi vele a munkát.
A síkosság-mentesítéshez több anyag segítségét is igénybe vehetjük. Használhatunk homokot, útszóró sót, só-homok keveréket is, s létezik már környezetbarát szóróanyag is.
A homok környezetbarát, viszont kevésbé csúszásgátló. A só-homok keverék már jobb, mert biztosabb a csúszásgátló hatása. Viszont a só eléggé tönkreteszi a környezetet, felmarja a járda legfelső rétegét is. Az olvadó hóval a talajba szivárgó sónak kifejezetten káros hatásai vannak, kipusztítják azokat a növényeket, amelyek gyökerei által bekerülnek a növény vérkeringésébe.
Éppen a káros hatások kikerülése matt kormányrendelet is szabályozza a síkosság-mentesítésre szolgáló anyagok használatát. A 346/2008. Kormányrendelet értelmében belterületi közterületen csak olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyeztetni.
Létezik manapság már környezetbarát szóróanyag is. Ezek a következők: Zeolit, Zeokal, Útkáli, stb. Ezek kálcium kloridot tartalmaznak, amely többszörösen hatékonyabb olvasztó hatással rendelkezik, mint az útszóró só, s nem tesz kárt az útburkolat felületében sem, s a növényekre is kevésbé káros.
Ha rendelkezünk hagyományos fűtésre alkalmas berendezéssel, akkor az onnan kikerülő hamu is remek és környezetbarát síkosság-mentesítő eszköz. Gyermekkorunkban szinte csak ezt használtuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzük az időszakos nagyobb feladatokat a háztartásban?

A napi-heti időbeosztás mellett érdemes tekintettel lenni arra, hogy számos olyan háztartási, kerti munka adódik, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük