Kezdőlap » Szilveszter » Hogyan tartsuk meg a szilveszteri népszokásainkat?

Hogyan tartsuk meg a szilveszteri népszokásainkat?

Magyar emberek szokásai, viselkedéseik, ételfogyasztásuk igen jellegzetes, nagyon sokban eltér az európai népekétől. Kezdjük az elején, ha nem eszünk meg minden ételt, akkor nem fogunk jövőre éhen halni, sok hiedelemnek engedve disznóhúst kell ennünk, mert az újévben elő túrja a szerencsénket, ezért gazdagodni fogunk.
Lencsefőzelék sem maradhat el újév napján, kell ennünk, hogy ne szálljon el a szerencsénk, ily módon tele lesz a pénztárcánk mindig pénzzel. Időjóslás, ami az embereket nagy félelembe tartva isten jóakaratát kérve fohászkodnak, hogy egész évben megfelelő legyen az időjárás, bőséges esőt és napsütést adjon.
Az emberek megélhetését akkoriban a föld művelése, annak hozama jelentette. Talán az életük függött tőle, hogyan lesz a termés gazdag, megfelelően jó minőségű.
Szilveszter éjszakáján nem maradhat el a durrogtatás, hangoskodás, trombitaharsogás. Népi hiedelem szerint elűzi a gonoszokat és a rossz szellemeket, ugyanakkor a mai fiatalságot tekintve nem más, mint jókedv és szórakozás, egyfajta rituális ó évbúcsúztató, nem hagyatkoznak a babonát terjesztő megnyilvánulására.
Tudnunk kell azt, hogy csupán néhány százada lett január az év kezdete, régebbi időben tavasszal vagy ősszel volt az újév kezdete.
Az újév első napján tilos volt ruhát mosni, teregetni, veszekedni, viszályokat kelteni, fonni, varrni, mivel családunk egyik tagját halál érheti. Étkezésünket nagyon sok hiedelmekkel tele babonák jellemezték, többek között a disznónak csak a fülét, farkát, körmét, na persze a jó szaftos csülök jelentette, mert ez hozza a szerencsét az újévben, ezért a malachúsból készített rántott hús szóba, sem jöhetett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük