Kezdőlap » Növények » Hogyan tartsuk életben a minirózsát?

Hogyan tartsuk életben a minirózsát?

A minirózsa nagyon népszerű ajándék névnapra, születésnapra, nőnapra, főleg, ha olyan nőről van szó, aki a vágott virággal szemben az életben maradó, megmaradó ajándékot preferálja. Nem valami szívderítő kidobni a kedves ajándékát mindössze néhány hét után. Sajnos a legnagyobb jó szándékkal vásárolt cserepes törperózsa sem bír ennél többet, hacsak nem kerül kivételesen gondos kezek közé.

Ezeket a rózsákat üvegházakban, tőzeges-mohás tápkockákban nevelik, gyakran bizonyos ünnepekre, alkalmakra időzítve a virágzást. Általában nem is kell többet kibírniuk, mint az ünnepnap lejártát, szinte garantált a programozott megsemmisülésük. Ha ilyet kapunk, és életben akarjuk tartani, azonnal ültessük át! A gyökerekről rázzuk le az ültetőközeg nagy részét, és helyezzük a töveket balkonládába, virágföldbe. Egy-egy edényben általában négy tő található, ettől tűnik olyan bokrosnak, dúsnak a rózsa. Ezeket válasszuk szét, hogy legyen helyük növekedni, de azért ne tegyük külön edénybe, szeretik egymás közelségét.

Öntözzük bőségesen, ez a rózsafajta rengeteget iszik. Ennek ellenére biztosítsuk a lyukakat az edény alján és a víz elvezetéséhez az alátét tálcát. Ha begyökeresedett, már tápoldatot is kaphat időnként. A hajtások végét csípkedjük vissza, hogy dúsabban elágazzon. Ha nagyobb ágat távolítunk el, próbáljuk meg gyökereztetni: dugjuk le a többi tő közé a virágföldbe úgy, hogy legalább egy hajtáskezdeménye, de inkább több a föld alá kerüljön. Van rá némi esély, hogy így is megmarad.

Helyezzük a ládát minél naposabb helyre, nyáron akár a tűző napra is tehetjük. Hidegen teleltetése nem szükséges, télen jól elvan a benti ablakpárkányon. Ősszel ennek ellenére ledobja a leveleit, ahogy a természetben is tenné, ezeket távolítsuk el. Ha meleg helyen marad, rövidesen újra kihajt és virágozni is fog a tél folyamán. Illata sajnos általában nincs…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fűszerek cserépben

Néhány éve, különböző hiper és szupermarketek, vagy csak egyszerű élelmiszerboltok polcain megjelentek a cserépben, otthon, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük