Kezdőlap » Ünnepek » Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmakat?

Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmakat?

Az újévi fogadalom a modern kor „találmánya”. Manapság van lehetőségünk változtatni dolgokon, az emberek rájöttek, hogy saját maguk irányítják az életüket.
Sokan nem fogadnak meg semmit. Vagy azért, mert babonának gondolják, vagy mert tudják, hogy úgysem fogják betartani. Mégis érdemes egy pillanatra megállni, és elgondolkodni az életünkről. Az év vége, egy újév kezdete erre tökéletes időpont.
Ha sikerül megfogalmaznunk néhány pontot, amiben változni, változtatni szeretnénk, akár újévi fogadalomként is kezelhetjük. S bár sokan maguk sem hiszik el, azért részben, vagy egészben is lehetséges betartani őket.
Fontos, hogy konkrétumokban fogalmazzunk. Tehát ne azt fogadjuk meg, hogy fogyni fogunk, ne azt, hogy kevesebbet eszünk vagy többet mozgunk. Így tényleg megfoghatatlan és betarthatatlan az egész. Fogalmazzunk így: minden szerdán és szombaton futni megyek, vagy páratlan napokon nem eszem édességet. Ha ezt néhány hétig be tudjuk tartani, akkor feltehetően szokássá válik. Ha néhány hétig be tudjuk tartani, az sikerélménnyel tölt el bennünket, s tovább lelkesít, főleg, ha eredményét is látjuk.
Ugyanígy a cigarettáról való leszokást is lehet konkretizálni: naponta egy szállal kevesebbet szívok, nem gyújtok rá a gyerekek előtt, hetente egy napot megpróbálok füstmentessé tenni, stb.
Ha társas kapcsolatainkban akarunk változni, osszuk meg az érintettekkel. Ha több időt szeretnénk tölteni gyerekeinkkel, párunkkal, mondjuk el nekik, és kérjük meg őket, hogy figyelmeztessenek fogadalmunkra.
A tervek másokkal való megosztása, vagy a partner keresése hozzájuk szintén a betartásban segít. Könnyebb a fogyókúra vagy a nyelvtanulás, ha bevonjuk a barátnőnket, testvérünket.
Kis lépésekben haladjunk, és jutalmazzuk meg magunkat minden sikerért!
A fogadalmakat, terveket írjuk le, rendszerezzük. Osszuk el hónapokra, hetekre, ne akarjunk egyszerre mindent.
Akárhogy is döntünk: fogadunk vagy nem, egy áttekintést, összegzést mindenképp megér az év eleje. Ilyenkor könnyebb új dolgokba fognunk, bizakodóbbak és energikusabbak vagyunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük