Kezdőlap » Növények » Hogyan tartsuk az aloét?

Hogyan tartsuk az aloét?

Az aloe a legnépszerűbb dísznövények közt van, mióta különféle gyógyhatásait a nyugati világ felfedezte magának. A legtöbben azért viszik haza az aloe növényt, hogy később a növény egy részét hasonló célokra használják fel, ebből azonban szinte semmi nem lesz.
Ha fogyasztási vagy rendszeres szépségápolási célra akarjuk használni a növényt leveleit, akkor igen nagy mennyiségű tőre van szükség ahhoz, hogy folyamatosan és természetes módon jussunk hozzá elegendő levélhez. Ha sikerül egy jól fejlett tőhöz hozzájutni, akkor ültessük jó vízáteresztő, félig-meddig homokos talajba. Az edény alján legyen több vízelvezető lyuk is, és gondoskodjunk róla, hogy ha eső vagy locsolás után víz marad az alátétben, akkor azt öntsük ki. De egyébként nem egy vízigényes növény, akár hónapokig elvan locsolás nélkül, leveleiben ugyanis jelentős folyadéktartalékot halmoz fel. Épp ezért nem kell kétségbeesni, ha a szabadgyökeres tövet nem sikerül pár napon belül elültetni: a növény rendszerint tökéletesen átvészeli ezt az időszakot.
Helyezzük az edényét világos helyre, de ne tűző napra. Nem igényel különösebben magas hőmérsékletet sem, ezért nem igényli az üvegházat vagy floráriumot. Nyáron a kertben is tarthatjuk, ha egy kicsit árnyékosabb helyre állítjuk, például egy magas fa tövébe vagy a pergola alá.
Ha használni akarjuk a leveleit, akkor először a legkülsőeket vágjuk le tőből. A legnagyobb erénye, hogy nagyon gyorsan enyhíti az égési sérüléseket és gyorsítja a seb gyógyulását. Ezek nem fordulnak elő annyira gyakran, hogy túl sok növényt kéne tartani miatta, ezért ilyenkor bátran megfoszthatjuk egy-egy leveléből. A levélben található gélt kenjük óvatosan a megégett ujjra vagy a napégéstől szenvedő bőrfelületekre. A gyógyulás így sokkal gyorsabb lesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük