Kezdőlap » Családi élet » Hogyan tartassuk be a kamaszokkal a szabályokat?

Hogyan tartassuk be a kamaszokkal a szabályokat?

Valószínűleg a fegyelmezés az egyik legnehezebb szülői feladat. Nagy kihívás, rendkívül nagy türelmet, kitartást, és önfegyelmet követel meg tőlünk. De ne feledjük , az életre készítjük fel a gyermekeinket. Meg kell tapasztalniuk, hogy vannak bizonyos határok, csak így válhatnak érett és felelősségteljes felnőttekké.
Ne feledjük, hogy bizonyos keretekre, szabályokra és korlátozásokra, egyszóval fegyelemre a kamaszoknak is szükségük van: csak így válhatnak érett, felelősségteljes, kiegyensúlyozott felnőttekké.
Ne tekintsük a kamaszokat gyerekeknek, és vegyük figyelembe, hogy nem azért vonják kétségbe a szülői tekintélyt, mert így tartja kedvük, vagy mert ellenünk fordulnak,hanem azért, mert szükségük van arra, hogy kinyilvánítsák és elismertessék velünk, hogy tőlünk független, önálló lények.
A szabályokat igazítsuk kamasz gyerekünk korához, valamint szabadság- és önállóságigényéhez.
Legyünk következetesek: a szabály az szabály, nem változik egyik napról a másikra.
Ne reagáljunk hevesen a gyerekünk lázongására vagy ellenállására. Őrizzük meg a nyugalmunkat, hallgassuk meg a mondanivalóját, és ha a helyzet túlságosan feszült, inkább napoljuk el a vitát
Figyeljünk a gyermekünkre, hallgassuk meg és vegyük figyelembe a véleményét. Vitassuk meg a problémákat, és igyekezzünk megegyezésre jutni. Változtassunk a szabályokon, ha a kamasz gyerekünk életkora és érettsége ezt kívánja.
Mindig figyelmeztessük a gyerekünket a szabályszegés várható következményeire, és szükség esetén rójuk is ki rá a büntetést.
Éljünk a pozitív megerősítés módszerével: dicsérjük meg a gyerekünket mindig, ha helyesen cselekszik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljunk jó kapcsolatot kamasz gyermekünkkel?

Akinek kamasz gyermeke van, bizony találkozhatott már számtalan problémával és az is előfordulhatott, hogy tehetetlennek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük