Kezdőlap » Kert » Hogyan szüreteljünk almát?

Hogyan szüreteljünk almát?

Szüreteléskor a gyümölcs számára a víz utánpótlása megszűnik, fellép a fonnyadás jelensége. Ennek köszönhetően a növényi szövet érzékennyé válik a kórokozókkal szemben. A növények felületére számos mikroba kerülhet, megbontva ezzel az egészséges növényi szövet sajátos sterilitását. A káros mikrobák behatolása ellen a gyümölcsök is rendelkeznek védőmechanizmussal.
Ez a védőmechanizmus lehet fizikai védekezés, ilyen például az almán megfigyelhető vékony viaszbevonat. Továbbá ez a védekezés történhet mikrobagátló anyagok termelésével is. Ide soroljuk a gyümölcssavakat, mint például a citromsav, melyek csökkentik a gyümölcs pH-értékét, így gátolván a baktériumok elszaporodását. A gyümölcs romlási hajlama és az érettségi szintje között szoros összefüggés van. Az érés folyamat részeként a gyümölcs veszít a szilárdságából és csökken a kémiai ellenálló képessége. A romlást leginkább élesztők, penészek, tejsav és ecetsav-baktériumok okozzák. Elsősorban a sérült, megnyomódott gyümölcsön okoznak savas, illetve alkoholos erjedést, mely lehetetlenné teszi az alma későbbi felhasználását.
Almaszedés közben az egészséges gyümölcs gyakran érintkezhet a talajjal, romlásnak indult gyümölccsel, szennyezett tároló edénnyel. Az almát úgy szüreteljük, hogy az ne sérüljön. Egyenként és csak az egészséges gyümölcsöt szedjük le a fáról, tiszta, jól szellőző kosárba, edénybe. Ne fényesítgessük, hiszen akkor elveszíti természetes védőrétegét, a viaszt. Az alma utóérő gyümölcs, néhány nap alatt a gyümölcstálban is megérik, bár ez fajtánként eltérő

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük