Kezdőlap » Álláskeresés » Hogyan szüntethető meg a munkaviszony?

Hogyan szüntethető meg a munkaviszony?

Dolgozni kell a megélhetésért. Akarunk is dolgozni. Van, aki még csak keresni a munkáját, van, aki már javában dolgozik. De jó tisztában lenni azzal, hogy a munkaviszonyunkat ki, hogyan, miért módosíthatja, netán szüntetheti meg. Fontos tudni, hogy egy munkaszerződést csak a felek (munkáltató és munkavállaló) közötti közös megegyezéssel lehet megváltoztatni. Viszont, a munkaviszony automatikusan semmissé válik a munkavállaló halálával, vagy a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével. Határozott idejű szerződés esetében pedig napra pontosan tudjuk, hogy mikor szűnik meg a munkaviszony: az előre meghatározott idő lejártával.
Van az úgy, hogy a két fél megállapodik abban, hogy a munkaviszonyt megszüntetik – ezt nevezzük közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésnek. Ha nem közös döntés alapján születik a határozat, akkor felmondásról beszélünk. Ennek is két módja van: rendes, vagy rendkívüli felmondás. Rendes felmondást a munkaadó és a munkavállaló is kezdeményezhet. A különbség abban rejlik, hogy a munkavállaló nem köteles megindokolni, hogy miért akar távozni. Csak le kell dolgoznia a felmondási időt (ami függ a munkában eltöltött évek számától), és írásban be kell nyújtani a felmondását. A munkaadó ellenben köteles megindokolni, hogy miért mond fel a munkavállalónak, és végkielégítést is kell fizetnie, és csak a felmondási idő felét dolgoztathatja le a dolgozóval.
Nem mondhat fel Gyes-en lévő kismamának, vagy olyan személynek, akinek már csak 5 év van hátra a nyugdíjig.
Rendkívüli felmondással akkor élhet a dolgozó, ha például olyan körülmények között kénytelen dolgozni, amik testi épségét, egészségét veszélyeztetik, esetleg olyan feladatok elvégzésére kötelezik, amikhez nincs meg a kellő tudása, végzettsége. A munkáltató abban az esetben indítványozhatja a rendkívüli felmondást, ha egy munkása súlyos anyagi vagy erkölcsi kárt okoz, vagy ha a munkavállaló nem teljesíti megfelelően a kötelességét. Azonnal hatállyal csak próbaidőn belül szüntethető meg munkaszerződés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük