Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan szüntessük meg az alvászavarokat?

Hogyan szüntessük meg az alvászavarokat?

Az alvás az egyik legfontosabb lételemünk. Sokan mégsem fordítanak rá elég figyelmet és időt, gondolván, hogy szükségtelen időpocsékolás. Ám a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás komoly elváltozásokat és káros hatásokat okozhat szervezetünkben. A szunyókálást több tényező is befolyásolja, melyekre ha nem ügyelünk, akkor alvászavarokat is okozhatnak, amik ugyebár szabotálják a pihenésnek szentelt időszakot. Fáradttá, frusztrálttá és rövid időn belül beteggé is tehet. Gyengíti az immunrendszerünket és a szervek működését is, ha éjjel nem tudnak eleget pihenni.

Egy felnőtt embernek 7-8 óra alvásra van szüksége. A mély alvás szakasza körülbelül 22-24 óráig tart, így mindössze 2 óra jut a pihentető szakaszra. Amennyiben ezt gyakran kihagyjuk, krónikus fáradtság és más betegségek áldozatai lehetünk. Lefekvés előtt fél órával kapcsoljunk ki minden elektromos töltetű eszközt, mert a kibocsátott sugárzásaik akadályozzák a pihenést. Az esti órákban már ne foglalkozzunk a munkával, vagy más lehetséges stressz faktorral, mert a kortizon szint( stresszhormonok) megemelkedése gátolja a nyugalmat. A vacsora időt érdemes este 6-7 órára időzíteni és ha lehet kerüljük a nehéz ételek fogyasztását, hogy az emésztő rendszer is pihenhessen.

Lefekvés előtt fél órával kortyolhatunk levendula, cickafarok, vagy citromfű teákat, melyek nyugtató hatással rendelkeznek. Felgyülemlett stressz esetén oldják a feszültséget és segítenek az elalvásban. A fürdővizünkbe is csepegtethetünk, egy kis levendula olajat, így az alvás zavarokat garantáltan elkerülhetjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Így előzd meg a rákot!

Sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az esélyét a rák kialakulásának. Néhány egyszerű változtatás szó szerint …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük