Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan szokjunk le a stresszevésről?

Hogyan szokjunk le a stresszevésről?

A munkahelyi stressz, vagy a párkapcsolati konfliktusok okozta frusztrációt gyakran evéssel vezetjük le. Egy szelet torta, vagy egy zacskó chips pillanatnyi vigaszt jelenthet, azonban hosszú távon az alakunkra, és az egészségünkre is káros a rendszeres stresszevés. A szokás szinte automatikus: a megterhelő szituációkban az első dolgunk az evés, és általában nem az egészséges fogásokat választjuk. Mint ahogy az összes rossz szokásról, erről is le lehet szokni akaraterő, és néhány egyszerű trükk segítségével.

Az első, hogy kiderítsük, milyen helyzetek hatására alakul ki az evési kényszer. Erre úgy jöhetünk rá a legegyszerűbben, hogy rendszeresen jegyzeteljük a stresszevési szituációk előfordulását. Egy idő után világosabban láthatjuk a gyenge pontjainkat. A következő lépésben gondoskodjunk arról, hogy ne az egészségtelen, zsiradékban gazdag, vagy cukorbomba élelmiszereket válasszuk. Akár megnyugtatásképpen, jutalmazás, vagy vigasztalás céljából alkalmazzuk az ételeket, találhatunk rájuk egészséges alternatívát: például gyümölcsöt, zöldséget, joghurtot, vagy zsírszegény túrót (gyümölcsökkel, és egy kis mézzel elkeverve finom túrókrémet készíthetünk belőle). Ha nem tartunk otthon az egészségtelen élelmiszerekből, nagyobb az esély, hogy áttérünk az egészséges variációkra.

A következő lépésben az evést egy másik tevékenységgel helyettesítjük. A stressz leépítéséhez ideális módszer a testmozgás. Akár egy ízletes tea, vagy egy illóolajokkal dúsított, forró fürdő is alkalmas lehet idegeink megnyugtatására. A stresszes szituációkban a legfontosabb, hogy időt nyerjünk, mire kitisztul a gondolkodásunk: a stresszevésben ugyanis sokszor az a legkellemetlenebb, hogy mire tiszta fejjel átgondolnánk a lehetséges alternatívákat, már el is fogyasztottunk egy tábla csokoládét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük