Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

Hogyan szokjunk le a dohányzásról?

A dohányzás a dohányhoz – ez lehet cigaretta, szivar stb. – való hozzászokás miatt miatt kialakult kóros vágy. A tünetet egyrészt a dohányban megtalálható, másrészt a fogyasztás során keletkező anyagok okozzák. A dohányzás minden összetevője a bőr öregedéséhez, szájüregi megbetegedésekhez vezet, de jelentősen növeli a különböző daganatok kialakulásának veszélyét, és a szív – és érrendszeri betegségek kockázatát. A dohányzási kényszer leggyakrabban étkezések után, illetve más függőséget okozó szerek fogyasztása után – például kávé, vagy alkohol – lép fel a legerősebben. Ha ezt a kényszert nem tudjuk legyűrni, hiányérzet, összpontosítási zavar, alvászavar, étvágytalanság léphet fel.

A dohányzásról való leszokásnak, amelyhez erős késztetés, és önuralom szükséges, minden esetben alkalmazkodnia kell a személyiséghez, a lelki egyensúlyhoz, az adott társadalmi és környezeti helyzethez. Rövid, átmeneti megoldást jelenthet az édesgyökér rágása, de a macskagyökér kapszula is segíthet a tünetek enyhítésében. A dohányzás abbahagyásakor fellépő rekedtség és torokfájás ellen érdemes zsombor és gyantás gyom vízzel hígított keverékét használhatjuk.
A leszokás elősegítéséhez ajánlott csoportterápiához csatlakozni, rövidebb ideig akár pszichoterápiás segítséget is igénybe lehet venni. Érdemes tisztában lennünk viszont azzal a ténnyel, hogy minden függősség, így a dohányzás is orvosi segítséget igényel, kiváltképp akkor, ha bármilyen eredetű tünetek kísérik, lehetnek a leggyengébbek, vagy akár a legerősebbek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük