Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan szigetljük a fürdőszobát?

Hogyan szigetljük a fürdőszobát?

A vizes helyiségek vízszigetelése sok háznak, lakásnak a gyenge pontja. Ha felújítjuk a fürdőt, különösen, ha előtte már beázott valahol a fal vagy a padló, akkor nagyon oda kell figyelni a megfelelő szigetelésre. A víz megtalálja a legkisebb repedéseket is, alá, mögé szivárog, és pár nap múlva már át is ázhat a fal, a túloldalon ledobja a vakolatot, burkolatot. Ezt rendbe hozni sokkal drágább dolog, mint felújításkor kicsit paranoiásan túlbiztosítani a vízszigetelést.
Fontos tudni, hogy erre zuhanyzó és fürdőkád beépítésekor egyaránt szükség van. A fürdőszoba alján gyakran áll meg a víz. Hogy ez elfolyhasson, a padlónak enyhén, kb. 1-2%-ot lejtenie kell az elfolyó irányába, amit úgy kell beépíteni, hogy a víz perem érintése nélkül bele tudjon csorogni. Ez azonban nem minden: még így is alá kell szigetelni a padlóburkolatot. Mivel a fugákon rövid idő alatt átszivárog a víz, a csempézés alatt vízálló habarcsréteget kell elhelyezni. A burkolás csak akkor következhet, ha ez teljesen kiszáradt. Épített zuhanyzó esetén a falakat is érdemes ezzel lekenni. Ahol kisebb a csapódó víz lehetősége, ott elegendő a normál vakolatra az úgynevezett folyékony fólia felkenése. Erre már közvetlenül rákerülhet a burkolat.
Gyakori, hogy a fürdőszoba fala, vagy bizonyos elemek gipszkarton burkolatot kapnak. Fontos tudni, hogy ebből kapható úgynevezett impregnált változat, ami vízálló, és kifejezetten fürdőkbe szánták. Azonban ezt is (és a vízálló habarcsot is) az illesztéseknél illetve éleknél rugalmas vízálló szalaggal kell megerősíteni, hogy a szivárgást megakadályozzuk. Így már felkerülhet rá a burkolat.
Nem túl elterjedt még nálunk, de a fürdőket nem feltétlenül kell csempével burkolni, elég lehet a festés is, akár még a zuhanyzóban is! Ehhez a festékboltban speciális, vízálló festéket kell kérni, ez szintén csökkenti az átázás lehetőségét, ráadásul ha néhány év múlva megunjuk, egyszerűen átkenhetjük egy másik színnel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Parasztház felújítása

A felújított parasztház kellemes otthonunk lehet. A vidéki és egyben nyugtatóként ható hangulat a tiszta, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük