Kezdőlap » Családi élet » Hogyan szerethetjük feltétel nélkül tinédzser gyermekünket?

Hogyan szerethetjük feltétel nélkül tinédzser gyermekünket?

Mi is az a feltétel nélküli szeretet? Az, hogy mindenféleképpen szeretjük gyermekünket, ha bárhogyan is néz ki, vagy bármilyen előnyös és hátrányos tulajdonságai is vannak. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig elfogadjuk azt amit csinál, hanem azt, hogy akkor is szeretjük, ha éppen nem tudjuk elfogadni a viselkedését. Ez a fajta szeretet egy eszmény. Természetesen sem kamasz gyermekünket,
sem senkit nem szerethetünk minden percben. Viszont ha igyekszünk minél jobban megközelíteni ezt a célt, annál elégedettebb és bizakodóbb szülőkké válhatunk, és gyermekünk is annál elégedettebb és barátságosabb lesz.
Mint szülők, ha igyekszünk megtenni a saját részünket, és a bosszantó viselkedésük dacára is szeretni tudjuk őket, akkor kiforrottá válnak és levethetik éretlen szokásaikat.
Viszont, ha csak akkor szeretjük őket, ha megfelelnek az elvárásainknak, akkor alkalmatlannak fogják érezni magukat, és úgy fogják gondolni, hogy teljesen fölösleges megerőltetni magukat, mert úgyis mindig elégedetlenek leszünk. Ne ültessük el a bizonytalanság, a szorongás és az alacsony önbecsülés csíráit gyermekeinkben, mert ezzel megakadályozhatjuk érzelmi és magatartásbeli fejlődésüket, hiszen ezért is mi vagyunk a felelősek.
Képzeljünk el egy nagy tükröt, és gondoljuk azt, hogy mi mint szülők és a gyermekeink tükrök vagyunk, akik nem kezdeményezik a szeretetet, hanem visszatükrözik, ha szeretetet kapnak viszonozzák azt, de ha nem, nincs mit visszatükrözni. Ha gyermekeink feltétel nélküli szeretetet kapnak, azt feltétel nélkül viszonozzák, míg ha feltételhez kötött szeretetet kapnak, ők is feltételhez kötik velünk szemben.
A kamaszoknak nem elég, ha csak meleg érzéseket táplálunk irántuk, ez szép és jó dolog, de cselekedeteinkben is ki kell fejeznünk ezt, mert nagyobb súlya van számukra annak, amit teszünk, mint amit mondunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük