Kezdőlap » Kert » Hogyan szaporítsuk leanderünket?

Hogyan szaporítsuk leanderünket?

A leander számos otthonban megtalálható, igen kedvelt dísznövény, mivel rendkívül látványos virágzata különlegessé teszi. Ma már számos színárnyalatú virágzatával találkozhatunk. Viszont sokan nem tudják, hogy hogyan is kell szaporítani.
Ez a növény nem télálló, ezért a hűvösebb idő beköszöntével be kell költöztetnünk a lakás napfényesebb helyiségébe, vagy ha van, akkor a télikertbe. Ilyenkor kell megejtenünk a növény metszését, formára igazítását is. A már meleg helyiségben lévő leander levágott ágait vízbe téve, gyökeret ereszt. A gyökérzet kialakulásának ideje eltérő.

Előfordul, hogy pár hét alatt kifejlődik, viszont azt is előfordulhat, hogy csak hónapok múltával. Érdemes a gyökér megjelenéséig mindenképpen ablakban, napos helyen tartani a növényünket. Időnként pedig ki kell cserélni alatta a vizet, hogy mindig friss vízben álljon. Ha az alatta lévő víz beposhad, növényünk nagyon hamar elpusztul.
Miután a növényünk gyökeret eresztett, el kell ültetnünk egy kisebb cserépbe. A talaj iránt nem túl igényes, de inkább a meszes talajt kedveli, és nagyon vízigényes. Talajnak talán a kertből behozott talaj a legmegfelelőbb.
A gyökérzet megjelenését követően nagyon vizes, eláztatott talajba érdemes ültetni. Pár napig ilyenkor már locsolni sem kell. Az ázott talajban lényegesen hamarabb fejlődik a gyökérzete. A növényünk levelein látjuk majd, hogy megfelelő-e neki a talaj. De figyelni kell, mert a leander kiszáradt állapotában sem mindig dobálja le a leveleit, hanem az ágakon maradnak. A levél fénye és színe a meghatározó ilyen esetekben.
Ha jól sikerült a cserépbe ültetésünk, akkor pár héten belül megindulnak az új hajtások, s akár egy éven belül már virággal is megörvendeztethet bennünket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük