Kezdőlap » Betegségek » Hogyan szabaduljunk meg a lábgombától?

Hogyan szabaduljunk meg a lábgombától?

A láb gombásodása valószínűleg az egyik leggyakoribb betegség. Közösségben, főleg, ahol közös vizesblokkot, fürdőt használnak az emberek és gyakran mezítláb, tehát olyan helyeken mint a kollégiumok, iskolai öltöző, uszodák, strandok, nagyon könnyű elkapni, egyenesen járványos jellege lehet. Ilyenkor érdemes minden érintettet megkérni a megfelelő óvintézkedések megtételére, a gombásodást gátló kenőcsök használatára, még akkor is, ha épp tünetmentesnek látja magát, valamint fertőtleníteni kell rendszeresen azokat a helyiségeket is, ahol az emberek mezítláb járkálnak.
A gombásodás a lábon érintheti a bőrt és/vagy a körmöket is. A bőr általában kipirul és viszket, különösen az ujjközöknél, melléktermékként pedig a láb minden fürdés és tisztogatás ellenére is pillanatok alatt bebüdösödik, átvíve a szagot a cipőkre, zoknikra is. A körömgomba a köröm felszínén sárgás-fehér, barnás elszíneződésben jelentkezik, a körömágy gyulladt lehet. A fonalas körömgomba gyakran derékszögű, egyenes szélű elszíneződést okoz.
Gyógyszertárakban a panaszaink ismertetése után kiváló krémeket és ecsetelőket tudnak adni. A sima bőrgombásodást viszonylag hamar, akár egy hét alatt el lehet tüntetni. A gyors eredmény érdekében az étrendből teljes egészében hagyjuk el a cukrot, amivel a gombák táplálkoznak. Egyben fertőtlenítsük a zoknikat, és valamennyi cipőt is, sőt a fürdőszobát és más csempézett felületeket is a lakásban.
A körömgomba eltüntetése sokkal nehezebb. Ha már a köröm nagy felületén elterjedt, akkor fél évig vagy akár egy teljes évig is szükséges az (egyébként igen drága) ecsetelő használata, mivel a gombákat ugyan könnyű megölni, a sárgás elszíneződés viszont csak a köröm lenövésével fog eltűnni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük