Kezdőlap » Látnivalók » Hogyan süllyedt el a Titanic?

Hogyan süllyedt el a Titanic?

Erre a kérdésre keresik rengetegen a választ 1912 áprilisa óta, amikor a világ akkori legnagyobb utasszállító óceánjárója elsüllyedt. Nagyon sokan okolták a kapitányt, aki nem vette figyelembe a jéghegyekről szóló jelentéseket, és úgy gondolták, hogy ha kicsit délebbre húzódik, és más útvonalat jelöl ki a hajónak, akkor megmaradt volna. Persze ez is egy lehetőség, de nézzük inkább azt, hogy miért süllyedt el a hajó egy fagyott vízből álló heggyel való találkozás miatt.

Tudni illik, hogy a hajótestet acéllemezekből állították össze, amit szegecsekkel illesztettek egymáshoz. Ez volt a kor legfejlettebb szerkesztési technológiája.Igen ám, de tudjuk, hogy az sem mindegy, milyen összetételű az adott anyag. Egyes kutatások kimutatták, hogy túl sok hamu lehetett a szegecsekben, amelyek így már eleve gyengék voltak már a hajó építésekor.

A legújabb kutatások is ezt támasztották alá, amikor letesztelték a hajó orrészének megépítése után, hogyan hasíthatta fel a jéghegy a hajótestet. Maga a jég sem volt hétköznapi. Nem az északi sarkról szakadt le, hanem Grönlandról, amely gyakran tartalmaz kemény kő -és szikladarabokat. Ez történhetett a Titanic-kal is, vagyis éppen egy olyan jégheggyel ütközött amely egy ilyen szikladarabot hordozott magában. Amikor összeértek, hatalmas nyomás nehezedett a hajótestre a jéghegy és az általa hordozott szikladarab miatt. Ezt a hatalmas nyomást azonban nem bírta el az eleve rosszul megépített hajótest, a szegecsek elgyengültek, és felnyílt a hajó oldala egy hosszabb szakaszon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük