Kezdőlap » Étel » Hogyan spórolhatunk több tízezer forintot évente élelmiszeren?

Hogyan spórolhatunk több tízezer forintot évente élelmiszeren?

Minden háziasszonynak ismerős a dilemma-mit is főzzek ma? Körkérdést intézünk a családhoz, a válasz többnyire „nekem mindegy” és akkor jön az idegbaj, hogy már megint nekünk kell megálmodni az aznapi menüt. Elmegyünk a boltba, körülnézünk, hátha ihletet kapunk és menet közben csordogál kifelé a pénzünk, mert ha már itt vagyok, akkor veszek egy kis ezt, ez most akciós, ebből is kell egy kicsi és a többi. Észre sem vesszük, máris egy csomó pénzt elköltöttünk tulajdonképpen felesleges dolgokra.

Mikor kiderült, hogy imádott potyautasunk a pocakomba költözött, rögtön elkezdtem gondolkodni, hogyan tudnék félretenni, hiszen a babakelengye nagyon nem olcsó mulatság. Ekkor jutott eszembe, hogy sokkal ésszerűbben vásárolva igen nagy összeget meg lehet spórolni az élelmiszerköltségen, anélkül, hogy ez a minőség rovására menne.

Hogy hogyan? Nagyon egyszerű a válasz, havi menü tervezésével, egy nagy bevásárlással és ezután már csak a romlandó élelmiszereket, gyümölcsöket, zöldségeket kell, megvegyük. Ha egy hónapban egyszer rászánunk egy-két órát, és megspóroljuk a napi szinten felmerülő kérdést-mit egyen a család. Itt is a „régi öregek” módszeréhez szoktam folyamodni, akik minden napra meghatározták, mit egyen a család. Kicsit átdolgoztam a saját igényeinkre, álljon most itt ez: hétfő-vasárnapi maradék, kedd-főzelék, szerda-leves és valamilyen tészta, csütörtök-kísérletezős nap (nemzetközi konyha), péntek-szerdai leves és kelt tészta, szombat-egytálétel, vasárnap-habzsi-dőzsi. Excel táblázatban vezetem, és minden ételhez le vannak írva a szükséges hozzávalók, valamint ezek költsége így már hó elején átlátom, körülbelül mennyi pénz fog ételre elmenni. Természetesen nem kell ehhez mereven ragaszkodnunk és belefér néha egy kis nasi vásárlás is, de szerintem kiváló kiindulási pont ez a menüterv.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk rakott zöldségeket ?

Szülőként tudjuk, hogy milyen fontos a zöldségek fogyasztása egészségünk megóvása érdekében. Gyermekeink már kevésbé vehetőek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük