Kezdőlap » Betegségek » Hogyan segítsük át magunkat az alvászavaron?

Hogyan segítsük át magunkat az alvászavaron?

Az alvászavarok sok esetben lelki eredetű, lelki okokra visszavezethető betegség. Amikor éjszaka csak forgolódunk, vagy többször felriadunk álmunkból, bizony hajlamosak vagyunk altatóval megoldani a problémát. Ám minél többször nyúlunk ehhez a módszerhez, annál több és több kell majd a sikeres alváshoz, mert úgy érezzük, már egy szem nem elég, nem hat. Egyre erősebb szereket, egyre nagyobb dózist alkalmazunk, amelyek idővel már nem segítenek, ráadásul függőséget is okozhatnak.
Az alvás zavarait mindig derítsük ki, hiszen pihentető alvás nélkül a szervezet működése felborul, és akár komoly megbetegedésekké is fajulhat.
A lelki okok, mint a stressz, aggódás, problémák nem egyszerűen leküzdhetőek. Ilyen esetben bármilyen nehéz is, gondoljunk arra, hogy a problémát reggel, tiszta fejjel könnyebben megoldhatjuk, és kipihenten sokkal nyugodtabban a megfelelő helyes döntéseket hozhatjuk.
Alvászavart okozhat a rendszertelen alvás is, a nem azonos időben való lefekvés, ezek komoly szívritmus-zavart is okozhatnak. Igyekezzünk lehetőleg mindig ugyan abban az időpontban lefeküdni, olvassunk, vagy nézzünk tévét, hallgassunk zenét vagy beszélgessünk, egy a fontos: semmiképpen ne komoly témáról, legyen ez inkább levezető, nyugtató.
A gyakori felébredés mögött állhat még cukorbetegség, lefekvés előtt egy kis gabonapehely, vagy egy pohár kakaó jótékony hatású, és segíti a normál mély alvást.
Hasznos lehet relaxációs gyakorlatok elsajátítása, amely megnyugtatja a testet, a lelket, az elmét.
A masszíroztatás is segít ellazulni, ha erre módunk és lehetőségünk van, éljünk vele. A masszírozás ne legyen erőteljes, inkább lassú, nyugtató mozdulatsorok a gerinc mentén, a fejtetőn, esetleg arcon.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük