Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan segítsenek gyermekeink a házimunkában?

Hogyan segítsenek gyermekeink a házimunkában?

Ahogy növekszik a gyermek egyre nehezebb feladatokat is képes elvégezni. Eleinte még csak a saját játékai elpakolását bízzuk rá később egyre nehezebb feladatokkal bízzuk meg ebből érzi, hogy az ó segítsége is sokat számít nekünk. A kislányokat akár be lehet avatni a főzésbe vagy akár a nem törékeny konyhai dolgok elmosogatásába. Nem szabad ellentmondani nekik, ha felajánlják segítségüket, ha esetleg olyan dolgokban szeretnének segíteni, amiben ők még koruk miatt nem tudnak akkor mindenképpen ajánljunk nekik valami mást amiben viszont tudnak.

Mondjuk el nekik, hogy ez nekünk nagy segítség, mert amit ők fognak megcsinálni az nekünk hatalmas segítséget jelent. A kislányoknak látniuk kell édesanyjukat házimunka közben, ha érdeklődik a gyermek semmiképpen ne zavarjuk el mellőlünk, mondjuk el neki türelmesen mit, hogyan csinálunk, hisz ilyenkor tanulják meg az alapokat tőlünk. Mi nyújtunk számukra példát, mindent tőlünk tanulnak meg. A kisfiúk több időt töltenek négy-öt évesen apjukkal, hisz őket más érdekel, mint a kislányokat, a szerelés, javítás foglalkoztatja azt pedig édesapjuktól sajátíthatják el.

Érdemes olyan játékot venni számukra, amellyel gyakorolhatják a szerepjátékot, például a kislányoknak konyhai felszereléseket, a kisfiúknak pedig szerszámokat. A segítségüket mindig fogadjuk el még ha nem is nagy segítséget jelent, hisz ők minden kisebb jó cselekedetet sikerként élnek meg, az elutasítást pedig kudarcként értelmezik. Ebben az időszakban kezdik önállóságuk határait egyre kijjebb tolni, ebben segítsünk nekik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan neveljük szobatisztaságra a gyermeket?

Amikor elérkezik az idő, hogy levegyük a pelenkát és előkerüljön a bili, akkor ne várjuk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük