Kezdőlap » Családi élet » Hogyan segíthetünk elsős gyermekeinknek a tanulásban?

Hogyan segíthetünk elsős gyermekeinknek a tanulásban?

Eljön az idő, amikor az óvodás gyermek iskolába kerül. A szülők gyakran jobban izgulnak, mint a gyerekek. Természetesen egy teljesen új környezetbe kerülnek és olyan dolgokat csinálnak, amellyel eddigi életükben nem találkoztak.

Az első benyomások mindenképp meghatározók, hiszen már sok gyermeknél ekkor eldől, hogy szeretni fogja-e az iskolát, vagy sem.
Meg kell tanulniuk az önfegyelmet, koncentrálni, befogadni és megtanulni az új dolgokat.
Optimális esetben a gyermekek érdeklődnek, mert van bennük tanulási hajlam, hiszen melyikőjük ne szeretné elolvasni, hogy mi van odaírva a mesekönyvre? Új barátokra, barátnőkre tesznek szert, s megteszik az első lépéseket a jövőjük felé.
Ha az első nap végén mosolyogva látjuk kijönni az iskolából,” megnyugodhatunk”, ettől kezdve már csak koordinálni kell Őket.
Természetesen hétvégéig nem látjuk az órai munkáikat és nem tudhatjuk, hogy melyek a gyenge pontjaik. Amikor pénteken hazahozzák a könyveiket, füzeteiket, akkor tudjuk áttekinteni, hogy miben is van szükségük a segítségre.
Néhány fontos dolgot figyelembe kell venni ahhoz, hogy helyesen támogassuk Őket!
Nem szabad azonnal leültetni és elkezdeni a házi feladat írását, hiszen érezniük kell, hogy vége egy nehéz hétnek, amiért jár a pihenés, játék,- ilyenkor szívesen megmutatják munkáikat, fontos, hogy a dicséret sose maradjon el, mert a sikerélmény fogja ösztönözni.
A másik végletbe se essünk, hogy az utolsó pillanatra hagyjuk a leckeírást. Ettől csak feszültek lesznek, főként akkor, ha a szülő még sietteti is. Ha saját magunknak és a gyermeknek is meghatározunk egy olyan hétvégi időpontot, ami mindkettőnknek a leg megfelelőbb, s ezt rendszerezzük, akkor ez a későbbiekben már rutinszerűen fog működni.

Nekünk kell észrevennünk, a látottak alapján, hogy melyik tantárgynál, mi jelent nehézséget! Mivel Ö még csak elsős, nem fogja tudni, hogy az adott feladatot miért nem csinálta helyesen meg. Ezért minden esetben próbáljuk meg együtt megoldani a hibás feladatot, hogy kiderüljön számunkra az ok: – csak figyelmetlen volt, vagy nem értette meg? Sose emeljük meg a hangunkat, hiszen a segítségnyújtás a célunk, s nem az, hogy végleg kedvét vegyük. Ha közösen érthetővé tesszük számára, hogy mi a helyes megoldás, ezt sikerként fogja megélni, nem pedig tehernek.

A legfontosabb tényezők a közös tanuláshoz, hogy kellő időt szánjunk rá, nagyon-nagyon türelmesek legyünk, minden esetben dicséretet kapjanak!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük