Kezdőlap » Karácsony » Hogyan ne stresszeljük végig az ünnepeket?

Hogyan ne stresszeljük végig az ünnepeket?

Sokan rendkívül megterhelőnek érzik, hogy az ünnepeket a legtöbb rokon, felmenő elvárása szerint arra kell fordítania a családnak, hogy mindenkit végiglátogassanak, az unokák minden nagyszülőnél és nagynéninél megforduljanak, persze mindenhol egyenek sütit, kapjanak úgy ajándékokat is.

Ehhez nemritkán több száz kilométereket kell autózni egy-két-három végtelenül fáradt, tehát nyűgös és kialvatlan gyerekkel, és még örülhetünk, ha a nagyszülők nem elváltak, hogy egyszerre négy helyre kelljen menni. Másik verzió, hogy minden lehetséges családtag bejelentkezik látogatásra, őket vendégül kell látni, meg kell mutogatni nekik a gyerekeket, el kell bájolni őket a háztartással, majd a nap végén fáradtan már a mosatlant sem akarjuk meglátni.
A karácsony sajnos sokszor az ilyen elvárásokról – és az elvárásoknak való megfelelni akarásról szól, és nyugodtan beláthatjuk, hogy ez egyáltalán nem meghitt, nem ünnepi, és a legkevésbé sem pihentető. Sok helyen még a veszekedést sem sikerül megúszni.
Ehelyett merjünk nemet mondani! Merjük azt mondani, hogy „anyu, ne haragudj most nem tudunk menni, pihenni szeretnénk, de a következő hétvégén gyere át, a gyerekek akkor is örülni fognak az ajándéknak, és nem lesznek olyan fáradtak”. Vagy azt, hogy „ne haragudjatok, de a szabadságomban pihenni fogok, idén nem főzök vendéglátásra, de ugorjatok be inkább ma munka után, leülünk beszélgetni egy kávé mellett”.
Az asszertív, gyengéden önérvényesítő kommunikációt érdemes az ünnepek alatt is alkalmazni, a saját érdekünkben, nemcsak a munkaidő alatt az ügyfelekkel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük