Kezdőlap » Elektronika » Hogyan működik a távirányító?

Hogyan működik a távirányító?

Ma már elképzelhetetlen számunkra, hogy tévénézés közben felálljunk a fotelből, a készülékhez sétáljunk és az ott lévő gombokkal csatornát váltsunk vagy szabályozzuk a hangerőt. Pedig az 1950-es évekig, a szilíciumchip és a tranzisztor feltalálásáig pontosan ez volt a helyzet. Ez a két dolog ugyanis a távirányító működésének alapja.
Három fajta távirányítót ismerünk,melyeket működési elv alapján különböztetünk meg.
Az egyik a legáltalánosabb, televízióhoz vagy DVD-lejátszóhoz való. Itt, ha lenyomunk egy gombot, akkor a már említett chip beindít egy folyamatot, mely során a távirányító infravörös fénysugarat bocsát ki magából. Ez a fénysugár, mely elektromágneses hullámokból áll, tartalmazza a kódot, vagyis a mi szándékunkat (ez persze változó, attól függően, milyen gombot nyomtunk meg).
A tévékészülékben a kódolt sugarat felfogja egy eszköz, mely először felerősíti, majd dekódolja azt, így adva ki az utasítást a tévének a változtatásra. Itt újabb szilíciumchipre van szükség, mely ezt a feladatot elvégzi.
Vannak úgynevezett ultrahanggal működő távirányítók is. Ezek jóval egyszerűbbek a tévéknél használtaknál, jobbára garázs vagy kertkapu nyitására használják, vagyis használták őket. A működési elv ugyanaz, csak itt hanghullámok szállítják az utasítást, és egy mikrofon fogja fel azokat. A technológia nagy hátránya, hogy a távirányítónak pontosan az adott irányba kell mutatnia, különben a jel elvész. Éppen ezért váltotta le ezt a módszert rádióirányítás. Itt valóban egy rádióról beszélhetünk, egy miniatűr adóról, mely a rádiójelet egy vevőbe továbbítja, így nyitva ki előttünk a kaput anélkül, hogy különösebb erőfeszítést kéne tennünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mindig Tv használatához szükséges eszközök

Sokat látni, hallani manapság a Mindig TV szolgáltatásról, azonban azt sokan nem tudják, hogy milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük