Kezdőlap » Elektronika » Hogyan működik a szélturbina?

Hogyan működik a szélturbina?

Mind hallottuk már, hogy a fosszilis energiahordozók (kőolaj, földgáz, kőszén) kifogyóban vannak. Több százezer, esetenként több millió év kell, hogy egy gazdag olajlelőhely létre jöjjön, tehát ha elfogy, az emberiség nem jut hozzá újra, és alternatív megoldások után kell néznie. Ilyen megoldás például az atomenergia, ám ez a hasadó anyag miatt veszélyes mind a mai napig dacára annak, hogy a kutatók és mérnökök mindezt megtesznek, hogy biztonságossá tegyék.
Jóval veszélytelenebb ennél a napenergia, mely széles körben használatos, illetve a szintén egyre elterjedtebb szélenergia. Lássuk,hogy mi is ez?
Egy szélturbinát az avatatlan szem akár modern szélmalomnak is nézhet, ám a különbség óriási. Ezek a fém vagy beton póznákra erősített kettő- illetve háromlapátú turbinák a szél erejét használják áramtermelésre. A működési elv roppant egyszerű: a szél megforgatja a lapátokat, amik pedig így mozgásba hozzák a hozzájuk kapcsolt elektromos generátor tengelyét. A tengely végén a generátorban elhelyezkedik egy óriási mágnes, amit körülvesz egy dróttekercs. A forgó mágnesmag pedig, amit a tengely mozgat, elektromosságot gerjeszt a dróttekercsben.
A szélturbina teljesítménye függ az oszlop magasságától, a lapátok hosszúságától és felületétől, valamint természetesen a szél erősségétől.Ám ne gondoljuk, hogy minél erősebb a szél, annál jobb: a turbinák a Beaufort szélerősség-skála szerinti hármastól tízesig terjedő szelekkel dolgoznak (ez a 21 és 97 kilométer óránkénti sebesség közé eső érték), ennél nagyobb szél esetén automatikus blokkolják magukat, védve a berendezés épségét.
Léteznek olyan turbinák is, melyek függőleges, szalagszerű lapátokkal dolgoznak. Ezeket a szerkezeteket a szél teljes egészében megmozgatja. Előnye, hogy a generátor a földben helyezkedik el, így védettebb, hátránya viszont, hogy elektromotorral vagy kézi erővel kell beindítani őket.
Egy brit tanulmány szerint ha a part menti sekély vízben felállítanák a turbinákat, az ország áramszükségletének mintegy másfélszeresét tudnák előállítani vele.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Itt az új 4K felbontású televízió

A Sony nemrég egy igazi csemegével állt elő. Az X85 TV egy igazi élményt nyújt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük