Kezdőlap » Autó » Hogyan működik az alkoholszonda?

Hogyan működik az alkoholszonda?

Néha látni lehet munkahelyeken is, ahol a főnök az alkalmazottak józanságát méri, de leggyakrabban mégis a közúti ellenőrzéseken találkozhatunk vele, ahol bizony gyakran elhangzik a mondat, hogy “Fújjon bele!”. Ez az alkoholszonda. De vajon hogyan működik, hogyan képes megmondani, ittunk-e?
A válasz a kémiában keresendő. Az első alkoholszondát egy amerikai orvos, bizonyos Rolla N. Hager készítette. Ő még “részegségmérőnek” nevezte az eszközt, melyet aztán 1939-ben az indianapolisi rendőrség használatba is vett. Ezzel egy darabig egyedülállóak voltak, de az 1960-as évekre már több államban is elterjedt a szonda. Ez még csak egy műanyag zacskó volt, melynek a felfúvócsövében helyezkedtek el a tényleges mérést végző kristályok.
Működési elve igen egyszerű. Ha a leheletünk alkoholt tartalmaz, akkor azt a szondában lévő kristályok elszíneződnek. A kénsavból és nátrium-dikromátból álló kristályok az alkoholt ecetsavvá, vagyis ecetté alakítják, ami pedig újabb kémia reakcióba lépve kékeszöld színű króm -szulfáttá alakul.
Ez persze az alap, és napjainkban ez is, mint minden, fejlődött, digitalizálódott. Mára már befújt levegő alkoholtartalma jóval pontosabban mérhető, mivel a műszer ebből, az alkoholból áramot termel, melynek mennyiségét könnyedén meg is tudja határozni. A kénsav itt is szerepet kap, az lép kémiai kölcsönhatásba a befújt alkohollal, platinával kiegészítve, mely ecetté változtatja az alkoholt, ami emiatt némi elektront veszít, ezzel adva meg az áramtermelődés alapját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Peugeot 406

A Peugot 406-ost 1995 től kezdték el gyártani, egészen 2005 évéig, Franciaországban. Ismerhetjük eme szép …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük