Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan mossunk mosódióval?

Hogyan mossunk mosódióval?

Leginkább az úgynevezett „zöld” beállítottságú, környezettudatos emberekre jellemző a mosódió használata, mert teljes mértékben lebomlik, természetes, környezetkímélő. Pedig a mosódióval nem csak a környezetünket kíméljük, hanem a pénztárcánkat is!

A mosódió egy Indiában őshonos, a szappanok családjába tartozó fa termése. A termés héjában található saponin reakcióba lép a vízzel, habzani kezd, így fejtve ki természetes tisztító, zsíroldó hatását.
Használható színes vagy fehér ruhák mosásához 30-95C között, készíthető belőle általános tisztítószer, alkalmazható samponként, kézmosáshoz, ablaktisztításhoz, és még számos módon felhasználható.

Mosásnál 3-5 darab héjat beleteszünk egy vászontasakba, vagy egy régi zokniba, harisnyába, bekötjük, és a dobba helyezzük a ruhák közé. Ugyanezek a héjak még 2-3-szor felhasználhatóak attól függően, hogy milyen hőfokon mosunk. Öblítőt nem igényel, hiszen a ruhák a mosódiótól puhák és illatosak lesznek. De használható mellette bármilyen eddig használt öblítő szer vagy ecet is. Viszont fehér ruháknál érdemes mellé mosószódát is alkalmazni, mert a mosódió önmagában nem fehérít. Valamint erősen szennyezett ruhákat ugyanúgy elő kell kezelni, ahogyan a mosóporos mosásnál tennénk.

Fontos az, hogy mielőtt a mosószerekről áttérnénk a mosódiós mosásra, végezzünk el egy ecetes átmosást, hogy a mosógép dobjából távozzanak a lerakódott szennyeződések. Ha ezt a lépés kihagyjuk, a szennyeződés ugyanúgy kioldódik a mosódiótól, viszont a ruhákban rakódik le.

A mosódió általában fél kg-os vagy 1 kg-os kiszerelésben szerezhető be bioboltokból, de néhány helyen kapható 4-5 mosásra összeállított próbacsomag. Nagy előnye, hogy jóval tovább kitart, mint az ugyanannyi összegért vásárolt mosóporok, folyékony mosószerek. Heti 2-3 mosással számolva kb. 1 évig elegendő az 1 kg-os kiszerelés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vegetáriánus életmód kedvező hatása

A vegetáriánus étkezés számos előnnyel rendelkezik. Aki nem fogyaszt húst, bizonyítottan az átlagnál kisebb az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük