Kezdőlap » Kert » Hogyan metszünk gyümölcsfákat ?

Hogyan metszünk gyümölcsfákat ?

A metszés nem csak a fa a alakját, hanem majdani termőképességét is döntően befolyásolja. Fiatal fáknál metszéssel alakítjuk ki későbbi koronájukat, a jövendő termőrészek alapjaival. A termőfáknál pedig metszéssel próbáljuk egyensúlyba hozni a növekedést és a termésképződést. A szakember azt javasolja, hogy a metszést akkor kezdjük el, amikor már mínusz 5°C felé emelkedett a hőmérséklet. Először az almatermésűeknél végezzük, majd a csonthéjasoknál. Meg kell néznünk, hogy nőt a fa a múlt évben, milyen hosszúak az ágai, mennyire telt meg termőágakkal. A beteg ágakat, tőből vágjuk. A koronaformázásnál meg kell néznünk, hogy a kifelé növő rügynél vágjuk fel az ágakat, hogy a koronát, terebélyesítsük, nyissuk ki, hogy a fény beérjen a korona közepébe, azért, hogy az ott növő ágakat is érje fény. A körtefáknál, mivel ágaik másképp nőnek, nem csak metszéssel kell tágítani a koronát, hanem kötözni is kell a gallyakat. Ez úgy történik, hogy ha látunk egy hússzú magasba érő ágat, amelynél oldalirányba növő, kisebb vékonyabb ág is van, akkor azt az oldalra növő ág felett pár centivel metsszük le. Egy 45fokos szög már tökéletes a gyönyörű korona kialakításához.
Annál a barackfánál, amelyik már terem, először is levágjuk a száraz, beteg, és nem egészséges ágakat, amelyek a koronát csak sűrítenék, de termést nem hoznának. Alulról kezdjük el minél jobban terebélyesíteni a koronát, és alárendelni a növéseket emeletenként.
Arra is figyeljünk, hogy tartjuk az ollót, hogy az ollónak az éle, és a levágott felület párhuzamos legyen a megmaradt ág irányával.
A fának a központi ága kell, hogy a legmagasabb legyen. A körülöttük levők közül eltávolítjuk a függőleges és a beteg ágakat, a 45 fokos szögben növőket, pedig amelyek megadják majd a korona formáját, magasságban a központi ághoz viszonyítjuk, annál rövidebbre metsszük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ültessünk paradicsom palántát?

Lucullus, konzerv, savmentes, koktél és még sorolhatnánk a számtalan ízű és formájú paradicsomokat, ami a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük