Kezdőlap » Családi élet » Hogyan merjünk gyereket vállalni?

Hogyan merjünk gyereket vállalni?

Gyakran halljuk ezt a kérdést: miért nem vállalnak a mai nők gyermeket? Vagy, hogy miért vállaljunk gyereket?
Ennek elsődleges oka a biológiai felépítésükben, azaz a hormonjaikban keresendő. A második az erre épülő társadalmi elvárás, miszerint, ha egy nő eléri a megfelelő életkort, menjen férjhez, majd szüljön és neveljen gyereket. Csakhogy az utóbbi időben, legalábbis a mi kultúránkban,- nem tekintve a különösen vallásos, hagyománytisztelő családokat- ez megváltozott.

Úgy 80 évvel ezelőtt, csak körülbelül hárommilliárd lakosa volt Földünknek. Ez a szám mára a jó kétszeresére növekedett. Bolygónk környezeti károk általi pusztulása is mindig ott fenyeget bennünket, így nem csoda, ha aggódunk, mi vár azokra, akiket örökül hagyunk. Másrészt ma már a nőtől elvárják, hogy tanuljon, pénzt keressen, akár karriert építsen, és ezekkel együtt igen átgondolandó egy gyermek vállalása, mivel ezek az összetett kötelességek, túl sok terhet rónak a női nemre.
Valószínűleg déd és ükszüleinknek is voltak kételyeik, félelmeik a gyerekvállalással kapcsolatban, csakhogy abban a korban mindez nem számított, beleszülettek a helyzetbe, és vállalniuk kellett, amit a társadalom elvárt tőlük.

Viszont manapság túl sokat is tudhat az ember a gyerekvállalás rögös útjairól, a gyermeket érhető veszélyekről, betegségekről.
Mentálisan is adódhatnak kétségek, például elég érett vagyok egy gyermek felnevelésére? Képes vagyok számára boldog és harmonikus gyerekkort biztosítani? El tudom őt tartani? Képes vagyok minden terhet egyedül, vagy akár párban-de megoldani? Egy biztos: a gyereknek a legfontosabb az egészséges fejlődése, amihez igen, kell egyfajta anyagi biztonság is, de a mentális fejlődéséhez a szeretet a legfontosabb. A gondoskodás érzése, hogy érezze a törődést, sok simogatást és ölelést kapjon, ezáltal alakul egészséges, kiegyensúlyozott felnőtt emberré.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használjuk a testi jelzéseket ismerkedéskor?

Sokan panaszkodnak, hogy nem találnak olyan helyet, fórumot, ahol ismerkedhetnének. Pedig ismerkedni bárhol lehet – …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük