Kezdőlap » Szoftver » Hogyan lehet legális operációs rendszerünk ingyen?

Hogyan lehet legális operációs rendszerünk ingyen?

A hazai számítógépek nagy többségén Windows operációs rendszer van. És ezek közül is sajnos az illegális verziók vannak többségben. Sokan arra hivatkoznak, hogy nincs elég pénzük a jogtiszta operációs rendszer megvásárlására. Ők valószínűleg nem is tudják, hogy létezik több ingyenes, nyílt forráskódú remekül testre szabható operációs rendszer is. A különböző Linux disztribúciókról van szó.
Akik hallottak már a Linuxról, azok közül is sokan idegenkednek tőle, de valószínűleg ők maguk sem tudják megmondani pontosan miért is. Bonyolult, nem támogatja a megszokott alkalmazásokat, mindent újra kellene tanulni a használatához. Ezek a leggyakoribb kifogások. Ezek pedig nagyrészt nem igazak semmivel nem bonyolultabb a használata, mint akár a Windows rendszeré. Persze a szokásos Windows alatt futtatott alkalmazásokkal valóban nem kompatibilis, de ez is áthidalható.

Szinte minden programra van Linux alatt elérhető alternatíva, ami nem egy esetben akár jobb is, mint a Windows-os verzió. Persze tényleg pár dolog máshogy működik, de nem kell újra kezdeni az alapoktól. Nagyjából annyi nehézséget okoz a váltás, mint mondjuk ha egy új telefon típusra váltunk. Néhány dolgot máshogy tudunk elérni, de az alapok ugyanazok.
Mindenképp érdemes adni egy esélyt a Linuxnak. A legtöbb népszerű disztribúció mind kipróbálható a számítógépünkön anélkül, hogy változtatnánk bármit is azon. Mindössze CD-ről bootolva kell elindítani, és így minden kockázat nélkül ismerkedhetünk vele.

Végezetül kedvcsináló gyanánt itt van néhány a legnépszerűbb Linux verziók közül. Ubuntu, Kubuntu, Suse, Mandriva, Red Hat Linux, Fedora, stb.
Érdemes többet is kipróbálni, hisz a beszerzése semmibe sem kerül. Szabadon letölthetők. Ha pedig valamelyik megtetszik, telepíthető akár a meglévő Windows operációs rendszer mellé is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használhatjuk a Cool Edit Pro nevű szoftvert

A Cool Edit Pro két részből áll, egy hangszerkesztőből (Edit Waveform View) és egy keverőből …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük