Kezdőlap » Kert » Hogyan legyen dísz a veteményes?

Hogyan legyen dísz a veteményes?

Egyáltalán nem új gondolat a zöldséges kert vagy annak egyes részeinek élvezeti kertként való berendezése.
Manapság az egyik legnépszerűbb módszer erre az emelt ágyás, mivel így könnyű elkülöníteni a zöldségeket és gyommentesen tartani sem nagy ügy. Hátránya viszont, hogy a közte lévő füves területek szélét nehéz lesz nyírni, azaz az emelt ágyások tövénél a szép fű kialakításához külön szegélynyíróval kell körbemenni. Ha sok az ágyás, akkor ez nem kis munka. Ezt előzhetjük meg azzal, hogy emelt ágyás helyett füvesített utakat készítünk a konyhakertbe, vagy épp a konyhakertet visszük ki a füvesített kertbe, ahogy nézzük.
Ha nem sürgős a kialakítás (értsd: van rá egy-két év), akkor célszerű először az egész területet egyenletesen befüvesíteni, majd utólag kivágni az ágyások helyét, a kijelölt területről kiemelni a füvet, a mélyedést pedig feltölteni komposzttal, majd elvetni a zöldségeket.
Ha sietni akarunk, akkor egyszerre kell elvégezni a zöldségágyások kialakítását és a füvesítést, aminek nagy hátránya, hogy a haszonnövények gondozása miatt jó eséllyel lejárjuk a friss füvet. Ez maximum úgy elkerülhető, ha fűmentes lépegetőket vagy kavicsozott, téglázott, stb. járdákat alakítunk ki. Az egyes ágyások ne legyenek túl szélesek, inkább hosszúakat tervezzünk, de csak annyira legyenek szélesek, hogy ne kelljen a növények közé lépni a kapáláshoz, gyomláláshoz, szürethez. Így a talaj nem fog összetömörödni. Az ágyások közötti füves terület legyen olyan széles, hogy a fűnyíró kényelmesen elférjen, tehát legalább 50-60 cm. Mivel a fű mellett nincs magas perem, könnyen vágható lesz a széle is, elég a fűnyírót csak egy picit rátolni a termőföldes részre.
A veteményt alakítsuk ki úgy, hogy messziről is jól látszanak az ágyások formái, azaz picit látsszon ki a talaj, ezzel jelezhetjük, hogy a növények nem véletlenszerűen, hanem nagyon is szándékosan nőnek a gyep közepén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük