Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan különböztethető meg a jósló fájás a szülési fájásoktól?

Hogyan különböztethető meg a jósló fájás a szülési fájásoktól?

A szülés várható ideje előtti 4. héttől már normálisnak számítanak az erősödő jósló fájások, hiszen ennél korábban, már a terhesség közepétől érezhetik a kismamák a Braxton Hicks összehúzódásokat. Ekkor már óránként többször is felléphetnek, fájdalmassá válnak, és ezekről az újfajta fájásokról könnyen hihetjük azt, hogy bizony megindult a szülés. Mielőtt azonban rohannánk a kórházba, figyeljük meg, hogy milyenek az összehúzódásaink, és a jelek felismerésével megkímélhetjük magunkat és környezetünket is egy-két téves riasztástól.

Nehéz megkülönböztetni a jósló fájásokat a korai szülésiektől, azonban ebben segítségünkre lehetnek a következők:

  • Fogjunk egy papírt, vagy füzetet és írjuk fel, hogy mikor kezdődött az első, majd a következő, és így tovább. Mivel téves riasztás esetén az összehúzódások kiszámíthatatlanok, nem látunk rendszert a fájások fellépésében és intenzitásában, nem kell indulni a kórházba. Ha azonban az összehúzódások elkezdenek rendszeresen, egyre rövidebb időközönként jönni, és folyamatosan erősödnek, ne késlekedjünk tovább, mert úton van a baba.
  • Mérjük és jegyezzük fel a fájások hosszát. Ha változó, akkor jóslóink vannak, ha azonban fokozatosan hosszabbodnak, akkor szülésiről beszélünk.
  • Az igazi fájások az általunk végzett tevékenységtől függetlenül maradnak, sőt, fokozódhatnak is, míg téves riasztás esetén a legapróbb helyzetváltoztatástól is leállhatnak. Próbáljuk ki, hogy ha ülünk, felállunk, és fordítva: az igazi fájásokat ez nem hatja meg, míg a jóslók leállhatnak.
  • Figyeljük meg, hol érezzük pontosan az összehúzódásokat, mivel általában máshol jelentkeznek. A jósló leginkább a has tájékán, alsó és középső részén marad, míg a szülési fájás többnyire kisugárzik a hát és derék környékére.

A jósló fájások egyénenként eltérő erősségűek lehetnek: sokan mondják, hogy nem is fájnak, mások meg sikítani tudnának tőle. Általában ennél a rendes szülési fájdalmak tízszer, százszor erősebbek lesznek. A fájdalmas jósló fájásoktól szenvedő kismamáknak azonban megnyugtató lehet, hogy úgy tartják, a jósló fájások lerövidítik a rendes vajúdás hosszát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Újszülött – Az első hónap

Az első napok és az első hónap. Az újdonság varázsa. Ugyan 9 hónapja hordod a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük