Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a vörhenyt

Hogyan kezeljük a vörhenyt

Legfőbb tünetei: láz, fej fájás, torok fájás, hányás. A kiütések csak pár nap elteltével lesznek láthatóak. A kiütések első ránézésre csak vörös foltoknak tűnnek, de ha jobban szemügyre vesszük, látjuk, hogy sok apró vörös pontból áll. Elterjedhet az egész testen, még az arcon is. Eleinte a torok pirosas vagy vörös és a nyelv is vörös lesz. Ezt a betegséget olyan gennykeltő baktériumok okozzák, amik más betegséget is okozhat. A vörhenyt azonnal antibiotikumokkal kell kezelni, ez megrövidíti a betegség időtartalmát és nagyban csökkenti a szövődmények lehetőségét. A gyógyszert 6 napon át tartó kezelés formájában kell adni. A leggyakoribb szövődmények a középfülgyulladást, nyirokmirigy-gyulladás, vesegyulladás (véres vizelettel), reumás láz.

A szövődmények felléphetnek bármikor a betegség folyamán, de legtöbbször 10-15 nappal azután, hogy a láz elmúlt, tehát amikor már úgy látszik, hogy a gyermek teljesen meggyógyult. Ezért kell a vörhenyes beteget a betegség kezdetétől számított hat hétig megfigyelés alatt tartani. Minden új tünetet azonnal jelentsük az orvosnak. Bár a vörheny könnyen elterjedhet egy bentlakásos intézményben, a közönséges iskolákban általában nem nagyon ragályos.

Nem kell megijedni, ha azt halljuk, hogy gyermekünk iskolájában vagy óvodájában skarlát fordult elő. Kevés a lehetősége annak, hogy a gyerek ott megkapja a betegséget. Kérdezzük meg az orvos véleményét arról, hogy szükségesnek látja-e torok váladék laboratóriumi vizsgálatát és az esetleges kezelés. A betegség kb. egy héttel a fertőzés után jelentkezik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen kórokozók vannak?

A kórokozóknak három nagy csoportja van a baktériumok, a vírusok és a gombák. A baktériumok …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük