Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a vérző sebeket?

Hogyan kezeljük a vérző sebeket?

Mindenki, akinek van jogosítványa, jól megtanulhatta az elsősegély tanfolyamon, hogy a vérzéseknek három fő típusuk van: a verőeres, a visszeres és a hajszáleres. Otthoni körülmények között rendszerint hajszáleres vérzésekkel találkozunk, ezeket könnyedén elláthatjuk a házipatika segítségével is. Verőeres és visszeres vérzés esetén a vérzés általában erős, a sérült sok vért veszít, ezért indokolt haladéktalanul mentőt hívni, hogy szakszerű ellátást kaphasson.
Az otthon kezelhető, hajszáleres vérzések esetében a seb kicsi, az elfolyt vér pedig kevés, általában néhány csepp, ami lassan szivárog a sebből, és elegendő fertőtlenítés után steril kötést tenni rá. Ha a mindennapokat nézzük, a leggyakoribb ilyen otthoni balesetek a konyhában történnek zöldségpucolás vagy szeletelés közben, magyarán elvágjuk az ujjunkat. Ha kisgyerek van a családban, akkor pedig a horzsolások lesznek gyakoriak, főleg, mikor a gyerkőcök a nyár folyamán, a szabadban rohangálva hamar összeszednek apróbb sérüléseket.
Érdemes a házipatikánkban mindig tartani sebfertőtlenítő, csípmentes jódot. A seb folyó vízben való lemosása után itassuk fel a maradék vizet, majd fertőtlenítsük le a seb környékét a jóddal. Ezután tegyünk rá megfelelő méretű ragtapaszt. Ezekből nagyon változatos típusok kaphatóak már, a legjobb talán mégis a kis tekercsben kapható verzió, mivel ennek a legerősebb a ragasztója, és steril gézlapocskák segítségével bármekkora méretű sebet le lehet vele fedni.
Ha a seb túl nagynak látszik vagy a vérzést otthoni körülmények között néhány perc alatt nem tudjuk elállítani, akkor forduljunk orvoshoz, aki szakszerűen tudja kezelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük