Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan kezeljük a szülés utáni fáradtságot?

Hogyan kezeljük a szülés utáni fáradtságot?

Egy baba születése a család számára a világ legboldogabb pillanata. Nem győzünk betelni a látványával, szeretgetjük, babusgatjuk, rácsodálkozunk, hogy naponta mennyit fejlődik. Büszkén mutatjuk ismerőseinknek, ódákat zengünk viselkedéséről, arról azonban kevesebbet beszélünk, hogy milyen problémák jelentkeznek egy gyermek születése után.
Ritka az a baba, aki az első hónapban már egész éjszaka édesdeden alszik. Kezdetben három- négy óránként fel kell ébreszteni, meg kell etetni és ez bizony még a legstrapabíróbb szülő erejét is igénybe veszi. Az anyuka napról napra fáradtabbnak érzi magát, egyre ingerültebb, kevesebb ideje jut magára, párjával minden apróságon összeveszik. Kétségbeesve és irigyen figyeli a többi anyukát, akik boldog mosollyal sétáltatják gyermeküket, vajon mi az, amit elrontottam, ők hogy lehetnek ilyen vidámak. Megjelenhet a harag és a szégyenkezés, lehet, hogy mégsem vagyunk jó anyukák?
A szülés utáni fáradtság a világ legtermészetesebb dolga. A szervezetnek szüksége van a pihenésre ahhoz, hogy minden energiánkat családunkra tudjuk összpontosítani. Ebben kell segítséget nyújtania egy szerető társnak, vagy egy édesanyának. Nem szabad, hogy az újdonsült anyuka eljusson a kiborulás határára, muszáj levenni feladatokat a válláról.
Ha a baba „tápszeres”, párunk éjszaka legalább egy alkalommal vállalja át az etetést. Egy cumisüvegnyi étel elkészítése nem nagy ördöngösség, nyugodtan rájuk bízhatjuk. Ha szoptatjuk, délelőttönként, vagy esténként biztosítsunk magunknak legalább két órát, amikor csak magunkkal foglalkozhatunk.
Heti egy alkalommal kérjük meg az újdonsült nagymamákat, nagypapákat, hogy vigyázzanak babánkra, mi pedig párunkkal töltsünk el egy- két romantikus órát, menjünk el színházba, moziba, vagy csak sétáljunk egy nagyot.
Ha segítséget kérünk a kezdeti időszakban, az nem jelenti azt, hogy rossz anyák lennénk, vagy, hogy kevésbé szeretnénk gyermekünket. Egyszerűen minden embernek szüksége van pihenésre, kikapcsolódásra, hogy feltöltődve, újult erővel tudjon foglalkozni élete értelmével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készüljünk fel a babavállalásra?

Egy idő után szinte minden pár életében eljön a pillanat, amikor a közös gyermekvállalás mellett …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük