Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a felső léguti hurutot csecsemőknél

Hogyan kezeljük a felső léguti hurutot csecsemőknél

Ha a csecsemő első életévében meghűl, minden remény meg van arra, hogy a betegség enyhe lefolyású lesz. Náthával kezdődik: tüsszög, az orr folyik vagy eldugul. Esetleg egy kicsit köhög is. Nem valószínű, hogy láza lesz. Ha a gyermek orra tele van, szinte szeretnénk kifújni helyette, de őt úgy látszik az orrfolyás a legkevésbé sem zavarja.

Ha viszont orra sűrű váladéktól egészen eldugul, attól rendkívül ideges lesz. Be akarja csukni a száját, és dühös, amikor az orrán keresztül nem kap levegőt. Az eldugult orr különösen akkor zavarja, amikor szopni akar, úgyhogy sokszor emiatt nem is hajlandó enni. A váladékot szemcsöppentő segítségével kiszívhatjuk az orrból. Összenyomjuk a gumirészt, a cseppentő helyét behelyezzük az orrba, aztán kiengedjük a gumit. A szoba levegőjének nedvesítése segíthet az orrjáratok tisztításában is.

Ha az orrjáratok eldugulása nagyobb méretet ölt, az orvos orrcseppeket, orrkenőcsöt ír elő, amelyeket szoptatás előtt vagy az orvosság beadása előtt kell alkalmazni. Egyébként valószínű, hogy a gyermek nemigen veszi el az étvágyát. A hűlés általában egy hét alatt elmúlik. Néha azonban előfordulhat, hogy rendkívül soká elhúzódik, bár változatlanul enyhe lefolyású marad. Természetesen a csecsemő hűléses hurutja súlyosabb lefolyású is lehet. Kaphat hörghurutot és más szövődményeket, de ezek az első életévben kevésbé gyakoriak, mint később. Ha gyakran köhög, ha a köhögés mély vagy húzó, akkor mindenképpen meg kell mutatni orvosnak, még abban az esetben is, ha nincs láz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A herpesz és az otthoni praktikák a túlélésére

Egyértelmű, hogy mindenki, aki találkozott már a herpesszel, minél előbb szabadulni szeretne tőle. Sajnos, ha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük