Kezdőlap » Betegségek » Hogyan kezeljük a felületi sérüléseket?

Hogyan kezeljük a felületi sérüléseket?

A kisebb felületi sérülések szinte mindennaposak. Nem csak olyan családban ahol kisgyermek van, de bárkivel, még a legóvatosabbakkal is gyakran előfordulhatnak, felnőtteknél és sportolóknál is.
Ezek a sérülések mégis leginkább a gyerekeket érintik. Gyakran előfordul hogy játék, vagy kerékpározás közben elesnek, vagy megütik magukat. Ilyenkor lehorzsolódik a könyök, a térd vagy egyéb testrész. Rosszabb esetben zúzódás, ficam vagy törés is előfordulhat. A súlyosabb sérülésekkel minden esetben szakembert kell felkeresni, de az enyhébbeket otthon is hatékonyan lehet kezelni.

Legfontosabb minden esetben a seb, és környékének a megtisztítása. Enyhe horzsolásnál, felületi sérülésnél tiszta folyó vízzel a seb környékét meg kell tisztítani, és az esetleges idegen anyagot eltávolítani. Jód tartalmú fertőtlenítővel lekezelni a sebet, ha szükséges akkor steril kötést alkalmazni. Meg kell azonban jegyezni, hogy a horzsolások szabad levegőn sokkal gyorsabban gyógyulnak.
Kisebb zúzódásoknál vérömleny keletkezhet, ilyenkor hatékony lehet a borogatás, illetve a fájdalom csillapítása, megfelelő gyógyszertári krémekkel.

Meg kell említeni még a kisebb égéseket, ilyenkor a megégett felület hűtése a legfontosabb. Sosem szabad jéggel, hanem csak hideg vízzel, esetleg gyógynövény tartalmú szerekkel ápolni.

Nem szabad elfeledkezni a leggyakrabban konyhai balesetként előforduló vágásokról, vagy éles tárgyak okozta sérülésekről. Az eljárás itt is a seb kitisztítása, fertőtlenítése, majd esetleges steril kötés, vagy vízálló tapasz felhelyezése.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Káros hisztamin

Az élelmiszer-intolerancia okát gyakran nehéz kideríteni. Bizonyos esetekben a hisztamin lehet a kiváltó ok. Haspuffadás …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük