Kezdőlap » Otthon végezhető munka » Hogyan kezdjünk kötni?

Hogyan kezdjünk kötni?

A kötés, horgolás, hímzés fénykora már rég leáldozott, az érdeklődők viszont még mindig hozzájuthatnak az alapanyagokhoz a rövidáru üzletekben és az interneten is.
Ami a kezdéshez kell: kötőtű, egy gombolyag fonal és egy, a mozdulatokat pontosan bemutató könyv, újság vagy videó. A kötés nem egy nehéz folyamat. A kezdő sor létrehozásához fel kell hurkolni a megfelelő számú szemet az egyik tűre. Ezután gyakoroljuk be alaposan a szemek lekötését. Nem lesz nehéz, mindössze kétféle van: sima és fordított. Alapjában véve ez a kettő is ugyanaz, csak annyiban különböznek, hogy a munka színéről nézve a szemet elölről vagy hátulról látjuk épp. Ennek a két mozdulatnak az elsajátítása után gyakorlatilag már bármilyen mintát meg tud kötni egy kezdő is, mivel a legbonyolultabbak is ebből épülnek fel.
Ha nem akarunk csavart mintákat készíteni, még akkor is rengeteg mintalehetőség van a sima-fordított szemek kombinálásával: készíthetünk így sormintát és oszlopmintát is.

A sormintás sima-fordított váltakozása rugalmas, kicsit csőszerű mintát hoz létre. Mintaleírások alapján könnyen készíthetünk virágokat, szívecskéket, kockákat, egyéb dekoratív elemeket is. Ha nem akarjuk aprólékosan számolgatni a szemeket, akkor használjunk színes fonalakat: a színes kötések ma nagyon divatosak.
A csipkekötés egy fokkal ugyan bonyolultabb, de még mindig nem szükséges hozzá más, mint az előbb említett sima és fordított szemek kötésének ismerete. A csipke lényege, hogy az egyes szemek közé az előírás szerint légszemeket kell beilleszteni. Ilyenkor a szemet nem kötjük le, csak a fonalat rátekerjük egyszer a kötőtűre, majd lekötjük a következő szemet. Annak érdekében, hogy ne szaporodjanak túl a szemek, szükség van egyes szemek összekötésére is, ezzel a csipkében csúcsos, hegyes mintákat tudunk összehozni.

Például ugyanúgy sima szemet kötünk, ha három szemet akarunk összekötni, de nem egyetlen szembe öltve kötjük le, hanem három szembe egyszerre szúrjuk a kötőtűt, a tetejükre viszont csak azt az egy szemet kötjük. A csipkekötés elkészítéséhez fontos a folyamatos koncentrálás és a szemek számolása, ugyanis ha nem jó helyre kerülnek a légszemek vagy az összekötések, akkor a minta elcsúszik, és nem fog kirajzolódni a tervezett virág vagy egyéb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Átverések az otthoni munkával

Már szó volt az otthon végezhető munkáról, ami valós munka. Igazi cégek dolgozói, otthonról végzik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük