Kezdőlap » Családi élet » Hogyan kezdjük a bölcsit

Hogyan kezdjük a bölcsit

A csecsemő- és kisdedvédelemmel egészségügyi, társadalmi, szociális és nevelési szempontból egyaránt fontos tényezői a bölcsődék. Hazánkban ennek szép hagyományai vannak: 1852-ben létesült az első ilyen intézmény. Ma a férőhelyek száma 50 000 körül van. A bölcsődék a 3 éven aluli egészséges gyermekek időszakos elhelyezésére, gondozására és nevelésére szolgáló egészségügyi intézmények. A bölcsődéket a tanácsok tartják fenn, de itt-ott, nagyobb intézmények saját dolgozóik részére ún. üzemi bölcsődét tartanak fenn. A bölcsődében csecsemő-gondozónők látják el a szakszerű munka.

Ők nem anya-pótlók, csak a nap egy részében ellátják az anya munkáját. Minden bölcsődének van gyermekorvosa is. Falun a körzeti orvos és a védőnő ellenőrzi a bölcsődés gyermekeket. A felvételt orvosi vizsgálat előzi meg. Beteg gyermek nem mehet a bölcsődébe. Ha közben betegszik meg, az anyát táppénzállományba veszik, s a gyermeket otthon kell gyógyítani. Sajnos a légúti betegségek, a hétköznapi náthát, grippék, kis influenzák már a lappangási időben fertőznek. Ezért betegszik meg olyan gyakran a bölcsődés gyerek. Itt sok olyan vírus fertőz, amelyekkel eddig még nem találkozott.

Az otthoni környezetében előforduló vírusokkal, baktériumokkal szemben viszont még szopós idejében megszerezte a védelmet. Ezért csak teljesen egészséges kisgyermeket vigyen mindenki a bölcsődébe. Itt nincs helye a megalkuvásnak, mert a beteg gyermek a sajátunkat is megbetegítheti. Ezeket a nehézségeket vállalni kell, ha nincs egyéb lehetőség a gyermek gondozására.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látványos akváriumot viasz-zseléből?

A zselégyertyából nagyon szép, látványos akváriumot készíthetünk. Ehhez a legmegfelelőbb a színtelen zselé, mivel abban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük