Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan kezdjük a kamasz felvilágosítását?

Hogyan kezdjük a kamasz felvilágosítását?

A gyerekek életében eljön az idő, amikor elérik a kamaszkor kezdetét, ilyenkor nekünk szülőknek, kötelességünk felvilágosítást adni számukra, hogy fog alakulni tovább a testük és a lelkük. Fontos, hogy ezt időben megtegyük, mert ha próbáljuk mindig halogatni a dolgot, lehet, hogy elkésünk vele és esetleg ijedséget okozhat a kamasz gyerek számára testének különböző változása.
Ha lány gyermekünk van, akkor érdemes már tíz évesen felvilágosítani, mi is fog történni a testével, és mindent meséljünk el neki, de ilyenkor már úgy kezeljük, mint egy felnőttet, ne úgy meséljünk neki, mint azt egy öt évesnek tennénk. Ilyenkor már úgysem hiszik el a gólya hozza a gyereket szlogent, értelmesen magyarázzuk el, hogy is történik ez meg. Készítsük fel, arra, hogy minden hónapban lesznek neki azok a bizonyos napok, amikor vérezni fog, sokan ettől megijednek, de magyarázzuk el neki, hogy ilyenkor válik nővé és ez kell ahhoz, hogy a nagyobb és idősebb lesz neki is lehessen gyereke majd. Próbáljunk úgy beszélni vele először, hogy csak mi ketten legyünk ott, így könnyebben megnyílik, hisz lehet édesapja előtt már kicsit szégyellné magát. Hagyjunk neki időt arra, hogy átgondolja a dolgot és ha van kérdése azt feltegye nekünk.
A fiúknak jobb, ha az édesapa adja a felvilágosítást, hiszen neki is lehetnek kérdései és arra egy nő lehet, hogy nem tudna pontosan válaszolni, viszont el kell mindenképpen nekik mondani, hogy tisztelni kell a másikat, legyen akármilyen nemű is, a tiszteletet tőlünk tanulják meg, mutassunk jó példát számukra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük