Kezdőlap » Látnivalók » Hogyan készültek a Rushmore-hegy óriási kőarcai?

Hogyan készültek a Rushmore-hegy óriási kőarcai?

Az Amerikai Egyesült államok népéről sok minden elmondható, de az, hogy visszariadnának bármilyen kihívástól is, semmiképp sem. Ennek ékes bizonyítéka a Rushmore-hegy, melybe belefaragták négy nagy elnökük arcképét, monumentális emlékművet alkotva ezzel nekik.
Maga a gondolat Doane Robinson dél-dakotai történész fejéből pattant ki, ám ő a Tűhegyek nevű hegyet szemelte ki a célra, és a vadnyugat hőseit (Buffalo Bill-t és a többieket) tervezte a hegybe faragni. Ötletét megosztotta John Gutzon Borglummal, egy dán származású amerikai szobrásszal, aki azonban sem a hegyet, sem a témát nem találta megfelelőnek. Nézete szerint egy ekkora vállalkozásnak mindenképpen nemzeti szintűnek, történelmi jelentőségűnek kell lennie.
A mű 1927-től 1941-ig készült. Ebből a tényleges faragási idő hat és fél év volt, a többi a pénz összeszedésével, tervezéssel illetve a megfelelő, munkának kedvező időjárás kivárásával telt el.
A vállalkozás valóban monumentális, ezt a számok is jelzik: 360 ember dolgozott összesen a faragáson (melyet dinamittal és gőzkalapáccsal végeztek, a hegycsúcshoz rögzítve magukat, jobbára helyi bányászok). A faragás során mintegy 450 000 tonna követ hasítottak le a hegyről. Mindez pedig, kevés híján egymilliárd dollárjába került az Egyesült Államoknak.
A Rushmore-hegy tehát az Államok négy legnagyobb elnökét mintázza (balról jobbra): George Washingtont, Thomas Jeffersont, Theodore Rooseveltet és Abraham Lincolt. A négy fej egyenként 18 méter magas, és 5,5 méter széles. Borglum néhány hónappal a mű elkészülte előtt, 73 éves korában meghalt, így már nem láthatta a maguk teljességében a Rushmore-hegy gigantikus kőarcait.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük