Kezdőlap » Étel » Hogyan készülnek a finom, foszlós kalácsok?

Hogyan készülnek a finom, foszlós kalácsok?

Sokan gondolják, hogy valódi, foszlós kalácsot csak a pékségben, boltban lehet kapni. A bolti, műanyagba csomagolt darabok például még kicsit megtévesztőek is, mert annyira mások, mint a hazai változat, hogy az adalékanyagoknak köszönhetően az ötödik napon pont ugyanolyan ízűek és állagúak, mint amikor megvettük őket. Hát ezt a hatást valóban nem lehet elérni, de az az igazság, hogy a ház készítésűk kalácsok esetében nem is kell, ugyanis még a legnagyobb adag is csak ritkán éri meg a következő napot.
A tészta elkészítése igazán nem nehéz: lágy kelt tésztára van szükség, amit vaj (margarin, egyéb zsiradék) hozzáadásával készítünk el. Az édes verziók a gyakoribbak, ezeket tejjel és cukorral vagy más édesítővel készítjük. A sós verziókhoz használhatunk fele részben vizet is, valamint a són kívül további fűszereket, leggyakrabban szezámmagot.
A kalács külső tulajdonságaiban is megfelelően kell kinéznie, vagyis nem egyszerű bucikat formázunk belőle, hanem fonjuk. A legkönnyebb és leggyakoribb fonási technika a három ágú fonás illetve a két ágú sodrás. Ezt különféle bonyolultabb fonási technikák elsajátításával tovább lehet szépíteni. Különleges hatást érhetünk el, ha a fonat egyes ágai más és más színűek. Ehhez használjuk a klasszikus, egészséges ételszínezési módszereket, például citrommal és tojással sárgára, kakaóval barnára, céklalével pirosra, kék gyümölcsök levével lilás-kékre, és így tovább.
Az édes kalácsokat tölteni is szokás, a legnépszerűbb a kakaókrémes verzió. Ebben az esetben a három részre osztott tésztát lapokká nyújtjuk, azokat megkenjük a kakaós margarinkrémmel, felsodorjuk rúddá, majd ezeket hármas fonással fonjuk kaláccsá.
A sütőt állítsuk magas fokozatra, a tészta tetejét kenjük meg tojással, alá pedig ne felejtsünk el sütőpapírt tenni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk diétásan rakott kelt?

A diéta és életmódváltás követői törekszenek a minél egészségesebb, kalóriaszegényebb ételek elkészítésére és fogyasztására. Alapvetően …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük