Kezdőlap » Betegségek » Hogyan készüljünk fel egy nőgyógyászati vizsgálatra?

Hogyan készüljünk fel egy nőgyógyászati vizsgálatra?

Nőgyógyászati vizsgálaton optimális esetben évente legalább egyszer kellene részt venni. Ha a megjelenő nőnek egyéb igénye, panasza nincs, akkor ez csak az aktuális állapot felméréséből áll, és – ami a legfontosabb – méhnyakrák szűrésből.

A vizsgálatra testileg és lelkileg is érdemes felkészülni, hiszen sokan nem szeretik a nőgyógyászati vizsgálatot, ami gyakran tényleg nem éppen kellemes.

A vizsgálatra alapos zuhanyzás, tisztálkodás után menjünk. Az orvosok a borotválást ma már rendszerint nem várják el. Ügyeljünk rá, hogy a vizsgálat ne essen a havi vérzés idejére. A vizsgálathoz derékon alul le kell vetkőzni, ezért célszerű olyan ruhadarabokat választani, aminek az alsó része könnyen levethető, akár cipőn keresztül is, a felső része viszont takarja a feneket. Így nem kell félpucéran közlekedni a rendelőben, és leülni is kényelmesebb a fenék alá hajtott ruha szélére.

A nőgyógyászati vizsgálat történhet sztk-s rendelésen vagy magánrendelésen is. Utóbbi esetben valószínűleg nagyon minimális időt kell csak várakozni, az előbbi esetében viszont hosszú órákra is számíthatunk, még akkor is, ha bőven a rendelési idő kezdete előtt bejelentkeztünk. Feltétlenül készüljünk olvasnivalóval, innivalóval és valamilyen minimális rágcsálnivalóval is.
A hosszas várakozás idegőrlő lehet, de emellett fel kell készülni arra is, hogy a vizsgálat is lehet kisebb-nagyobb mértékben kellemetlen. Érdemes arra gondolni, hogy ez elengedhetetlenül szükséges az egészségünk érdekében. A korán felismert méhnyakrák ugyanis gyógyítható.
Készüljünk fel a szükséges információkkal is. Az orvos rákérdezhet a családban előfordult betegségekre, a súlyunkra, sportolási, étkezési szokásokra, a legutóbbi menses kezdetére, gyógyszerekre, gyógyszerérzékenységekre is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük