Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan készülhetünk fel az anyaságra?

Hogyan készülhetünk fel az anyaságra?

A válasz nagyon egyszerű: sehogy! Elolvashat az ember akárhány szakkönyvet, böngészhet fórumokat, tervezgetheti, hogy mi hogyan lesz, mégsem sikerülhet. 9 hónapja van rá az embernek, hogy összeszedje a gondolatait, elolvassa, amit el szeretne, megkérdezze, ami eszébe jut, mégis, amikor megszületik az a csepp ember, olyan mintha mindent kitöröltek volna. Következik az úristen, most mégis mi a csudát csináljak? Hazaérkezve a kórházból beköszönt a teljes káosz időszaka. Miden, amit addig elolvastunk, elképzeltünk elfelejtődik és kétségbeesetten próbáljuk kitalálni, hogy most vajon miért sír szemünk fénye, evett-e eleget, hogyan tudnánk elaltatni és egyáltalán miért is akartuk mi ezt?!
Ezen a ponton érdemes megállni egy kicsit, lelassítani, mondhatnám úgyis kikapcsolni és csak gyönyörködni abban a pici életben, aki nekünk köszönhetően érkezett erre a világra. Meg kell próbálni elengedni a folyamatos megfelelési kényszert, és elhinni, hogy igenis lehetünk jó szülők, sőt ennek a kisgyermeknek mi vagyunk a lehető legjobb szülők. Hiszen nem véletlenül érkezett hozzánk. Hallgassunk az ösztöneinkre, figyeljünk babánkra, és nagyon rövid idő alatt megtanulhatjuk, hogy mikor mit szeretne tudomásunkra hozni legdrágább kincsünk. És ha ez sikerül, akkor feloldódik a bennünk lévő feszültség, amit gyermekünk is megérez, mert olyanok, mint az antennák, minden érzelmet befognak. S láss csodát, Ő is nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válik.
Nagyon fontos, hogy tudjuk jó szülők vagyunk, mert ha nem lennénk azok, akkor nem merülne fel a kérdés bennünk, hogy vajon jól csináljuk-e. És élvezzünk ki minden percet, mert olyan hamar elszalad az idő, felnőnek és akkor már csak a szép emlékek maradnak meg nekünk, no és persze idővel remélhetőleg az unokák, akik az élet legszebb ajándékai, és a gyermeknevelés legkellemesebb „mellékhatásai”.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük