Kezdőlap » Étel » Hogyan készül a mustár?

Hogyan készül a mustár?

A franciák, a németek, az amerikaiak és az angolok is azt állítják, hogy az övék a jobb. Akár a salátához, vagy hot-doghoz, vagy virslihez, vagy szendvicshez adják, népszerű ételízesítő.
A mustármagot a rómaiak vitték Galíciába és a IX. században már javában folyt a nagyüzemi mustárkészítés.
A sárga és a dijoni mustár számos hozzávalója ugyanaz, de a hasonlóságnak itt vége. A két mustár eltérő technológiával, és különböző mustármagokból készül.
A sárga mustár fehér mustármagokból: a gyömbér és a paprika adják meg jellegzetes színét, és fanyar ízét. Ehhez jön még a só a víz és az ecet. Az őrölt hozzávalókat egy vízzel és ecettel teli keverőtartályba öntik. A sárga mustár hozzávalói: 60% víz, 20% ecet, 15% mustármag és 5% só, továbbá a fűszerek. A tartály forgólapátja 265 km/h órás sebességgel közel 1 órán át keveri a hozzávalókat, így a magok összetörnek. A masszát rozsdamentes acélmalmokba töltik: a malomkövek finommá őrlik a mustármagokat, és az őrlés 60°C-ra hevíti fel a masszát, hogy krémes, nap-sárga mustár legyen belőle.
A dijoni mustár barna mustármagból készül, amelyet más fajtákkal is kevernek. Itt már alma, – és borecetet is használnak. A hozzávalók keverés előtt fél napon át áznak az ecetes lében, ezért olyan erős a dijoni mustár. Keverés után itt is megőrlik a mustármagokat.
A dijoni mustár kétszer annyi mustármagból készül, és 20%-al kevesebb víz van benne, ezért sokkal sűrűbb. A szűrök itt minden negyed milliméternél nagyobb részecskét felfognak, amiből különleges mustárkrémet készítenek. A krém-sima dijoni mustár ezután rozsdamentes acéltartályokba kerül, ahol egy keverőlapát segít eltávolítani belőle a levegőbuborékokat, ami megbarnítaná a mustárt (ugyanezt a sárga mustárból is kivonják). Palackozás előtt mindkét mustárt egy éjszakán át, hűteni kell. A sárga mustárt 20, a dijoni mustárt 32 óra alatt lehet elkészíteni.
A mustárt a fitnesz életmód hívei is fogyaszthatják, akár az édes német, a csípős angol, a krémes amerikai vagy a klasszikus francia mustárt szeretjük, ma már mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük